Gyurcsány szerette és tisztelte Tom Lantost

A kormányfő szerint, Lantos sokat tett Magyarország demokratizálásáért

Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország és a régió valamennyi polgára elveszített valakit, aki nagy tehetséggel, őszinteséggel és hatalmas befolyással képviselte ennek a hányatott sorsú térségnek az ügyét, szerte a világban. A miniszterelnök erről újságírók előtt beszélt a Parlamentben, Tom Lantos halálhírére reagálva hétfőn.

2008.02.11 18:46MTI

"Tom Lantos megérdemli, hogy Közép-Kelet-Európa és Magyarország milliói egy pillanatra rá gondoljanak, és őrizzék meg az emlékét" - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: személyesen sokra tartotta, szerette és tisztelte a politikust. "Barátként fesztelen, tárgyszerű, időnként egészen könnyed volt. Hiányzott belőle a rátartiság, a gőg, a sértettség. Bölcs, sokat tapasztalt, az életben eligazodni tudó ember volt, aki ezt a tudást másokkal is megosztotta" - mondta Tom Lantosról a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a Magyar Köztársaság és a kormány nevében meghajtja fejét a politikus előtt. Mint mondta, Tom Lantos hűséges fia volt Magyarországnak, áldozatos és hűséges polgára második hazájának, az Egyesült Államoknak. "Magyarként hű maradt hazájához, Közép-Kelet Európa ügyéhez. Soha egyetlenegy percre nem felejtette el magyarságát, függetlenül attól, hogy az ő hűségét hazája a gyilkos negyvenes években nem óvással, hanem eltaszítással viszonozta" - fogalmazott. A kormányfő kiemelte: a politikus sokat tett a régió és Magyarország demokratizálásáért, szinte minden vezető politikussal tárgyalt a rendszerváltást megelőző évektől kezdve, mert segíteni akarta az ország átalakulását. Álláspontja világos volt mindvégig: semmilyen fajta szélsőséggel nem alkudott. Nem alkudott a kommunistákkal és nem alkudott mostanában a jobboldali radikálisokkal. Tudta, hogy demokrataként nem elég a törvényekben bíznia, hanem meg is kell küzdenie, vállalta ezt a küzdelmet - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő úgy látja: Tom Lantos volt a II. világháborút követő időszak azon magyar származású külpolitikusa, akinek talán a legnagyobb befolyása volt a világ alakulására. Az Egyesült Államokban rendkívüli befolyásra tett szert, befolyása messze meghaladta saját pártjának köreit - tette hozzá. Tom Lantos január elején jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától, az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért. Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke - aki február 1-jén töltötte be 80. életévét - akkor még úgy nyilatkozott, mandátumának hátralevő idejében folytatja munkáját.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az elmúlt héten - Tom Lantos családjának kérésére - azért nem utazott Washingtonba, mert a politikus nem volt olyan egészségi állapotban, hogy átvegye a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.