Páneurópai piknik a határnyitás 20. évfordulóján

Angela Merkel: A magyarok bátorsága szárnyakat adott a németeknek

Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Carl Bildt svéd külügyminiszter részvételével tartottak megemlékezéseket szerdán Nyugat-Magyarország több pontján is abból az alkalomból, hogy 20 évvel ezelőtt ezen a napon a sopronpusztai páneurópai pikniken néhány órára megnyílt a magyar államhatáron lévő "vasfüggöny" és keletnémetek százai jutottak át Ausztriába.

2009.08.20 08:37MTI - Fotó: MTI
Angela Merkel és Sólyom László egykori NDK-s menekültekkel és a menekülteket segítő civilekkel beszélget - Fotó: MTI

Sólyom László a fertőrákosi barlangszínházban megrendezett Európa-koncert előtt arról beszélt, hogy a páneurópai piknik a történelem előreláthatatlan fordulatát jelezte, a mai fényes ünnepség pedig igazságot szolgáltat a civil szervezeteknek és rávilágít arra, hogy a rendszerváltásban döntő szerepet játszott az ország népe.

Ugyanakkor az államfő hangsúlyozta azt is, hogy a civilek dicséretével a legkevésbé sem szeretné kisebbíteni az akkori magyar miniszterelnök, Németh Miklós és kormánya érdemeit a határzár lebontásában.

Sólyom László beszédében kitért arra is, hogy az unió nem fordíthatja el a fejét, ha valamely tagállamában az emberek anyanyelv-használatát korlátozzák, sőt büntetik.

A határokon kifeszített szögesdrót már csak rossz emlék, de törekedni kell arra, hogy "az Európai Unión belül a szabadság másfajta határai se épülhessenek".

Az NDK-s polgárok életüket is kockáztató bátorságát, a szabadulás hihetetlen élményét örökíti meg kőbe faragva az "Áttörés", a szabadulás emlékműve - mondta Sólyom László Sopronpusztán, amikor az évforduló alkalmából felavatta Melocco Miklós szoborkompozícióját.

Az államfő kiemelte: az emlékmű megörökíti a pikniket szervező polgárok olthatatlan vágyát, hogy "hazatérhessenek" a határok nélküli Európába, dicsőíti elszántságukat és ügyességüket, ahogy ezt az akkori akadályok ellenére megszervezték.

A villámlátogatásra Magyarországra érkező Angela Merkel német kancellár Sopronpusztán arról beszélt: Magyarország húsz éve szárnyat adott a németek, az NDK-s polgárok szabadságvágyának azzal, hogy a határt résnyire nyitotta. A páneurópai piknik visszafordíthatatlan lépés volt a szabadság útján.

Merkel Németh Miklós volt magyar miniszterelnökkel - Fotó: MTI

Angela Merkel úgy fogalmazott:"a történelem egyes emberek kis, de bátor lépéseiből áll. Ami itt történt, az már egy darab történelem. Németország és a német emberek soha nem fogják elfelejteni, amit Magyarország tett azért, hogy ma mindannyian szabadságban élhetünk".

A páneurópai piknik jubileumi ünnepségén a német kancellár Sólyom László társaságában magánbeszélgetésen vett részt egykori keletnémet menekültekkel, szervezőkkel és olyan osztrák, magyar és német fiatalokkal, akik egyidősek a rendszerváltással.

Carl Bildt, Svédország külügyminisztere az Európai Unió képviseletében az európai szabadságeszméhez, a demokráciához való hozzájárulásként méltatta a 20 évvel ezelőtti eseményeket.

"Visszatekintve elmondhatjuk, hogy valóban csoda volt az, ami 1989-ben történt. Talán Európa történetében először az átalakulást nem katonák, nem fegyverek hozták létre, hanem nemzetek, polgárok, közösségek" -
mondta a diplomata.

Bajnai Gordon miniszterelnök kormányának első 120 napjáról, a gazdasági válság hatásainak mérséklése és a problémák megoldása érdekében megtett lépésekről, valamint az elért eredményekről tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt soproni találkozójukon.

Bajnai Gordon a találkozón elmondta, hogy a kormányzás 120 napja alatt a kabinet nyugdíj-, szociális és adóreformot hajtott végre. Az eddigi kormányzás pozitív jelei már látszódnak, például a forint árfolyamán.

A magyar miniszterelnök a kormány előtt álló intézkedések közül a feszes költségvetést emelte ki, amelynek legfőbb prioritása a jövő évre kitűzött 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél megtartása.

Angela Merkel egykori NDK-s menekültekkel beszélget - Fotó: MTI

Angela Merkel a magyarországi bankrendszerről kérdezte a kormányfőt, aki elmondta, hogy Magyarországon - több más állammal ellentétben - a válság ellenére sem volt szükség állami beavatkozásra a bankrendszerbe, a magyar bankrendszer továbbra is stabil.

Bajnai Gordon tájékoztatta Angela Merkelt a kis- és középvállalkozások számára nyújtott, állami garanciával megvalósuló hitellehetőségről is.

Bajnai Gordon a nap folyamán a páneurópai piknik rendezvényen részt vevő belarusz ellenzéki politikusokkal, Andrej Szannyikovval és Alekszandr Kozulinnal is találkozott.

Ezen a találkozón szó esett a fehérorosz demokratizálódás szükségességéről, valamint az Európai Unió és Fehéroroszország között kibontakozódó párbeszédről.

A miniszterelnök este informális találkozó keretében egyeztet Carl Bildt svéd külügyminiszterrel, az uniós soros elnökség képviselőjével klímapolitikai és EU intézményi kérdésekről.

Szájer József: A 20. század egyik legnagyobb eseménye...

Szájer József EP-képviselő köszöntőjében a páneurópai pikniket a XX. század egyik legnagyobb eseményének, a szabadság nagyszerű ünnepének nevezte.

Elismeréssel szólt a debreceni és a soproni szervezőkről, akik bátorságukkal "teljesen új vágányra" állították a történelmet. Civil tettük elindította azt a folyamatot, amely ledöntötte a kommunizmus, a szocializmus sokáig legyőzhetetlennek hitt világrendjét - mondta.

Szájer József emlékeztetett a barikádnak akkor is két oldala volt. A másik oldalon álltak "a szabadság ellenségei, akik közül sokan "velünk együtt ünnepelnek (...)". A szónok feltette a kérdést, vajon megvalósultak-e a szabadságot szerető polgárok álmai?

"Beszélhetünk-e valóban egyesült Európáról, ahol a nemzetek szó nélkül eltűrik egy nemzeti kisebbség jogfosztását, hogy anyanyelvét használja, amint ez a szlovákiai magyarokkal történt. Miként higgyék el az emberek, hogy rendszerváltás történt, ha a bukott rendszer örökösei ma is ott ülnek a vezető gazdasági, politikai pozíciókban?" Kérdésfeltevéseinek sorát a közönség tapssal fogadta.

Angela Merkel beszédet mond - Fotó: MTI

Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte: a piknik történelmi pillanat volt, amelynek létrejötte köszönhető annak, hogy néhány bátor civil demokráciába vetett hite képes volt sok ezer embert megszólítani és hívni egy örömünnepre, "a diktatúra gyűlölt jelképe", a vasfüggöny együttes lebontására.

Köszönhető az akkor szolgálatot teljesítő határőröknek, akik a humánum oldalára álltak és mindenekelőtt köszönhető azoknak a keletnémet embereknek, akiknek a szabadságvágya minden félelmet legyőzött és szétfeszítette a két világrendszert elválasztó kaput.

A hangversenyen felhangzott Szokolay Sándor: Nyitány-fantázia művének ősbemutatója a győri filharmonikusok előadásában a szerző vezényletével. A kompozíciót a zeneszerző Sopron város felkérésére írta a jubileum tiszteletére.

Majd Angela Merkel ajándékaként fellépett a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola kórusa. A Győri Filharmonikus Zenekar Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatta meg nemzetközi kórus, illetve hazai és külföldi szólisták közreműködésével.

A gépkocsikkal a koncertre érkező magas rangú vendégeket a barlangszínház parkjának bejárata előtt kisebb csoport várta transzparensekkel, amelyeken egyebek között a korrupciómentes közélettel kapcsolatos követeléseiket fogalmazták meg.

Merkel: A magyarok bátorsága szárnyakat adott a németeknek

Angela Merkel német kancellár szívélyes köszönetet mondott Magyarországnak a német szabadsághoz való hozzájárulásáért a páneurópai piknik 20. évfordulója alkalmából rendezett fertőrákosi ünnepségen.

A magyarok bátorsága szárnyakat adott a németeknek - mondta a német kormányfő beszédében. Hangoztatta, hogy mindenkit köszönet illet, akik segítettek a menekülteknek, így az egyszerű embereket, az egyházakat, az akkori ellenzéket is.

Köszönetet mondott az osztrákoknak is, akik a határ túlsó oldalán segítették a menekülteket.

"Elmondhatjuk, hogy a világtörténelem legsikeresebb piknikje" volt a húsz évvel ezelőtti - fogalmazott tréfásan a kancellár. Több volt, mint egy piknik, több, mint a vasfüggönyön átnyúló polgári kezdeményezés.

Valójában egy "kis forradalom volt" a páneurópai piknik - fogalmazott Angela Merkel -, a hivatalos határnyitás nem jöhetett volna létre a bátor szervezők nélkül.

A miniszterelnök felidézte azt is, ahogy Helmut Kohl akkori nyugatnémet kancellár visszaemlékezett a gymnich-i találkozóra, amelyen Németh Miklós, valamint Horn Gyula akkori magyar és Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet külügyminiszter megállapodott a magyar határ hivatalos megnyitásáról.

"Többször kérdeztem Németh Miklóst - idézte Merkel Kohlt - hogy nem akar-e Magyarország ellenszolgáltatást. Ő minden alkalommal úgy válaszolt: Magyarország nem ad el embereket."

Angela Merkel köszönetet mondott azoknak is, akik, segítették a menekülteket és szolidaritást vállaltak velük: civil szervezeteknek, Kozma atyának, ellenzéki szervezeteknek mint az MDF és a Fidesz, magyar és osztrák magánembereknek, és a szabad sajtónak, akik eljuttatták a piknik hírét az NDK-ba is.

"Évtizedeken át próbálta hatalom a keleti blokk országaiban kiverni az emberek fejéből a szabad, demokratikus Európa képét, de sikertelenül. Ami a második világháború után évtizedekig csak álom volt, az ma valóság"
- fogalmazott a német kormányfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.