Nem készülhet lista a romákról

Draskovics: a bűnnek nincs színe!

A rendőrségen nincs nyilvántartás arról, hogy ki roma és ki nem, ezt a törvény tiltja, "én pedig nem engedem, hogy bárki ilyen nyilvántartást vezessen" - jelentette ki Draskovics Tibor, rendészeti miniszter újságírói kérdésre, azt követően, hogy szerdán Bajnai Gordon kormányfőnél járt az országos rendőrfőkapitánnyal együtt.

2009.08.05 14:59MTI

A rendőri vezetőket Bajnai Gordon rendelte magához, hogy tájékoztatást kérjen kislétai gyilkosság és a romagyilkosságokkal kapcsolatos nyomozás állásáról.

A tavaly július óta tartó romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan életüket vesztették. Legutóbb hétfőre virradóra Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették.

Arra a kérdésre, "van-e a bűnnek színe", a rendészeti miniszter azt válaszolta, hogy "természetesen nincs". Arra a felvetésre, a rendőrség akkor honnan tudta, melyik 1.300 aktát kell elővenni, amikor a romák követtek el bűncselekményeket, hogy kizárják az esetleges bosszúvágyat a romagyilkosságokkal kapcsolatban, a szakminiszter azt mondta: "ha az elkövető ezekben a (romák elleni) bűncselekményekben utalt arra, hogy ő milyennek tartja magát, akkor ez kellő eligazítással szolgált a rendőrség számára".

Ezzel összefüggésben a rendészeti miniszter emlékeztetett arra: már többször előfordult, hogy tárgyaláson vagy a nyomozás során az elkövető maga, vagy mások hivatkoztak a származásukra.

Mint fogalmazott, az ilyen ügyekben adott esetben ezrével kell átnézni nyomozati anyagokat ahhoz, hogy ki lehessen válogatni azokat, amelyeknek valamilyen relevanciájuk van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.