Megtesznek minden szükséges óvintézkedést

Az Egészségügyi Minisztérium szerint nem indokolt a nagy rendezvények elhalasztása az új vírus miatt

Nem indokolt a magyarországi nagy rendezvények elhalasztása, a rendezvényszervezők megtettek és megtesznek minden szükséges egészségügyi óvintézkedést - mondta az új típusú influenzavírus kapcsán az Egészségügyi Minisztérium (EüM) államtitkára csütörtökön újságíróknak Budapesten.

2009.07.26 13:44MTI

Vojnik Mária a Sziget fesztivál és a Forma-1 szervezőivel folytatott egyeztetést követően a sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy mindenhol felkészülten várják a fesztiválozókat és a szórakozni vágyókat a különböző helyszíneken, és a szakhatóságok is segítséget nyújtanak, ha kell. Ismételten felhívta a figyelmet arra és kért mindenkit, hogy aki betegnek érzi magát, lázas, az ne menjen dolgozni, ne menjen közösségbe, hanem forduljon orvoshoz.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos közölte: vannak új influenzavírus okozta megbetegedések, de járvány nincs. Mint hozzátette, az unió sem javasolta eddig, hogy az Európa különböző városaiban tartandó fesztiválokat, nagy tömegeket vonzó kulturális rendezvényeket lemondják. A szakember elmondta: az adott helyszíneken meg lehet oldani, hogy az esetleges betegeket elkülönítsék, és ehhez minden segítséget megadnak a szervezőknek.

Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke a sajtótájékoztatón közölte: mind a tisztiorvosi hivatallal, mind az Országos Mentőszolgálattal kapcsolatban vannak. Úgy fogalmazott: nem lehet azt mondani, hogy jókor jött az a hír, hogy halálos áldozata is van az új vírusnak Magyarországon, "de azt gondolom, hogy felkészültek vagyunk". Mint mondta, "semmi extrát" nem tudnak csinálni, de - tette hozzá - a Hungaroring egészségügyi infrastruktúrája világszínvonalú.

Marinka Csaba, a Sziget fesztivál PR-főnöke közölte, hogy a rendezvény ideje alatt nagy hangsúlyt fektetnek majd a higiéniára és a fesztiválozók tájékoztatására. Arra a felvetésre, amelyet egy ellenzéki politikus tett a napokban, hogy indokolt-e a Sziget fesztivál megtartása, hiszen több mint kétezer angol jelezte, hogy részt venne a rendezvényen és az Egyesült Királyság jelenleg a legfertőzöttebb országok egyike, Marinka Csaba azt felelte: rengeteg angol turista érkezett a nyáron Budapestre, és nem gondolja, hogy a turisták által kedvelt helyeket be kellene zárni. "Kicsit árnyaltabban kellene gondolkodni, mint hogy betiltsuk a Szigetet, azért, mert sok angol jön" - fogalmazott. Hozzátette: az elmúlt hetekben Anglia-szerte is voltak nagy tömegeket vonzó rendezvények, és egyik helyen sem merült fel a rendezvény elhalasztása. Falus Ferenc ehhez hozzátette: megvan a veszélye annak, hogy valaki betegen érkezik, de őket ellátják majd.

"Nem számítunk arra, hogy a rendezvény következtében nagyságrendekkel nagyobb megbetegedés legyen, de arra számítunk, hogy érkezhetnek betegen vendégek és megfertőzhetnek másokat" - fogalmazott a tiszti főorvos.

Vojnik Mária az oltóanyag-előállítás kapcsán elmondta: irreleváns a gyártó céggel a szerződéskötés, hiszen a vállalat tudja, hogy a kormány megveszi az oltóanyagot. Közölte, a kormány hatmillió vakcinát biztosít a magyar lakosságnak, ebből nagyjából négymillió áll majd rendelkezésre az egészségi állapotuk vagy koruk miatt veszélyeztetettek, az egészségügyi dolgozók vagy például a rendőrök beoltására.

A megbetegedés kezelésére adható vírusellenes gyógyszerek és antibiotikumok kellő mennyiségben rendelkezésre állnak
- mondta kérdés kapcsán Falus Ferenc. A tiszti főorvos hangsúlyozta: a megelőzésre ezek a gyógyszerek nem jók, csak a kezelésben hatékonyak. Ezt figyelembe véve többszöröse a magyarországi készletek mennyisége annak, mint amennyi a várható betegek ellátásához szükséges. Az oltóanyaggal kapcsolatban a főorvos elmondta, hogy szeptember végére kaphatja meg a vakcina a forgalomba hozatali engedélyt, és október végén megkezdődhet az oltás tömeges beadása.

Két úton lehet hozzájutni az oltáshoz: a háziorvosi és az üzemorvosi hálózaton keresztül lehet kérni. Ősszel kétféle oltás lehet majd kérni: az egyik a szezonális, a másik az új típusú influenza ellen véd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.