Az okmányirodákban vesznek ujjlenyomatot

Draskovics: az ujjlenyomatos útlevél nagyobb biztonságot ad

Az ujjlenyomat útlevélben rögzítésével lehet garantálni, hogy a dokumentum felmutatóját egyértelműen azonosítani lehessen - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az úgynevezett második generációs biometrikus útlevelek bemutatójáról rendezett budapesti sajtótájékoztatón kedden.

2009.06.30 13:26MTI

A miniszter azt mondta: húsz évvel a vasfüggöny lebontása után a második generációs biometrikus útlevelek - amelyek tartalmazzák az ujjlenyomatot is - bevezetése újabb lépés, hogy az európai közösség egésze részére nagyobb biztonságot lehessen garantálni.

A bevezetés azt szolgálja, hogy ki lehessen szűrni az unió "értékes" útlevelével visszaélni szándékozókat. Draskovics Tibor kiemelte: az újfajta útlevelet - amelyet június 28-ától állítanak ki - továbbra is az okmányirodákban lehet igényelni, ahol leveszik az ujjlenyomatot is, ami mindössze néhány percet vesz igénybe. Hangsúlyozta: az ujjlenyomatokat nem tárolják, azokat csak az útlevélben lévő chip tartalmazza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.