Továbbra is áradnak a dunántúli folyók

Képek: Elsőfokú árvízvédelmi készültség Budapest térségében

Demszky Gábor főpolgármester elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten csütörtök este - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

Árvízvédelmi készültség Szentendrén képgaléria

2009.06.26 08:54MTI

A közleményből kiderül, hogy a fővárosban szombaton lezárhatják az alsó rakpartokat. Mivel a budai alsórakpart egy része a budai főgyűjtőcsatorna építése miatt már le van zárva, ezért az alsó rakpartok további szakaszainak lezárása várhatóan pénteken, az éjszakai órákban kezdődik meg. Amennyiben az árhullám az előrejelzéseknek megfelelően vonul le a Duna budapesti szakaszán, szombaton feltehetően a teljes budai és pesti alsó rakparti szakaszt le kell zárni. Az árhullám Budapesten várhatóan vasárnap 704 centiméteren tetőzik, ezt követően előreláthatólag szerdán húzódik vissza medrébe a Duna.

Készültség Koroncó térségében,dolgoznak a hansági szivattyútelepek

Péntek reggel hat órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába és a Marcal közötti árvízvédelmi szakaszon Koroncó térségében, a belvízvédelmi készültséget pedig másodfokúra emelték a Hanságban - tájékoztatták az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletén az MTI-t. A belvízvédelmi készültség fokozásával egy időben üzembe helyezték a szivattyú-telepeket a hansági Tárnokrétin, Győrsövényházon és Bősárkányban - mondta Petrőcz Bálint központi védelemvezető-helyettes.

A Nagy-Duna az alsó-szigetközi szakaszán Nagybajcsnál fél métert áradt csütörtök óta. Jelenleg 652 centiméter a vízállás, s a tetőzésig még 70-80 centiméter emelkedést várnak a szakemberek. Nagybajcsnál a harmadfokú készültséget fenntartják, Bácsa térségében pedig továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség.Az alsó-szigetközi Nagy-Duna szakaszon elsőfokú vízminőség-védelmi készültség is életbe lépett. Ezt az intézkedést a hullámtereken, vízpartokon és az elöntött területeken felhalmozott anyagok vízminőséget veszélyeztető hatása tette szükségessé - közölte a szakember.

A Lajtán továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség, mivel a folyó magyar szakaszán folytatódott az áradás, és a vízállás elérte a másodfokú árvízvédelmi szintet. A Rábán Körmend térségében nagy az árhullám, a Sárvár-Győr közötti szakaszon azonban várhatóan nem fogja elérni a harmadfokú készültség a víz magassága. A Mosoni-Duna Győrnél az éjszaka folyamán tovább áradt és elöntötte a hullámteret. A tetőzés szombat éjjelre várható 670 centiméterrel.

Komáromnál szombat délutánra, Esztergomnál vasárnap hajnalra várják a folyam tetőzését, 660 és 680 centiméter közötti vízállásokkal. A gátak biztosan megtartják a vizet, a másodfokú készültségben eddig csak figyelőszolgálatra volt szükség, operatív beavatkozás nem történt - tette hozzá Molnár András, az Észak-dunántúli Vízügy Igazgatóság tatai szakaszmérnökségének vezetője. A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint észak-dunántúli térségben közel 250-en dolgoznak a gátakon.

Az éjszaka egy részében is dolgoztak Körmendnél a gátak megerősítésén

A Rába vízállása jelenleg 516 centiméter, tetőzését a délelőtti órákra várják - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel pénteken kora reggel.

Előző este Szentgotthárdnál az árvízvédelmi készültséget másodfokúra csökkentették, Körmendnél ugyanekkor harmadfokúra növelték - mondta Hegyi György. Védekezési munkálatok zajlanak a 86-os út mentén, a Csörnöc-híd felől Nádasd irányába, ahol száz méter hosszúságban építettek nyúlgátat, míg a Rába jobb partján, az úgynevezett másodrendű védvonalon, 500 méter hosszúságban emeltek gátat homokzsákokból a vízügyi igazgatóság kirendelt munkatársai, a körmendi rendőriskola hallgatói és helyi lakosok segítségével.

Az ügyeletes szerint minden lehetséges óvintézkedést megtettek, hogy az eddig mért legnagyobb vízállás ne okozzon nagy károkat a térségben. A Csörnöc-völgyben egy kavicsbányánál az árapasztás érdekében például átvágtak olyan töltéseket, "deponiákat", amelyek útját álva a víznek, visszaduzzaszthatták volna a folyót.

A térségben több mellékutat lezártak, így jelenleg nem lehet közlekedni az országhatár és Pinkamindszent, a Vasalja-Kemestaródfa, Molnaszecsőd-Döröske, Csörötnek-Röntök, Csörötnek-Vasszentmihály és a Csákánydoroszló-Halogy közötti úton. Csütörtökön késő este Rátóton öt házból kellet kilakoltatni az ott élőket. A településen egy ideig nem volt áram, ezért a katasztrófavédelem munkatársai fáklyákat vittek a településre.

Nincs vészhelyzet a Dunakanyarban

A Dunakanyar menti településeken a korábban előre jelzettnél kisebb mértékű az árhullám, sehol nem kell a 2006-os nagy árvíz idején regisztrált vízmagasággal számolni, így a legenyhébb, egyes fokozatú készültség indokolt - közölte a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője. Várhatóan a vasárnapi tetőzéskor is több mint egy méterrel alacsonyabban hömpölyög majd az ár, mint 3 évvel ezelőtt - mondta Tóth József.

Hozzátette: ennek ellenére a váratlan helyzetekre felkészülve minden érintett településen megerősítették a 24 órás figyelőszolgálatot a gátakon és meghozták az óvintézkedéseket. A Szentendrei szigeten fekvő Kisorosziban például jó előre 30 ezer homokzsákot rendelt az önkormányzat, és 4 teherautónyi homokot készített elő a községbe vezető egyetlen út egy 600 méteres mélyebben fekvő szakaszának védelmére. Ha netán emelkedne a víz, az átfolyás megakadályozására nyúlgátat emelnek.

Más helyeken, mint Visegrádon, Szentendrén, Szobon, Vácott már előző napokban plakátokon figyelmeztették a lakosságot, hogy az ártéren élők helyezzék biztonságba a pincékben tárolt értékeiket - tette hozzá. Poldauf Gábor, Kismaros polgármesterének tájékoztatása szerint 250 méternyi fóliát vásárolt az önkormányzat, hogy pénteken nekilássanak a gát megvédéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.