Bezár 135 kistérségi hulladéklerakó

Drága vándorútra kél a szemét

Többet kell fizetni a szemét-szállításért július közepétől több száz településen, mivel bezár 135 olyan kistérségi hulladéklerakó, amely nem felel meg az uniós előírásoknak - írja a Népszabadság.

2009.06.26 07:29Népszabadság Online

A jelenleg működő 212 hazai hulladéklerakó közül 135-nek július 15-én lejár a környezetvédelmi engedélye, így ezeket be kell zárni. Ezt követően csupán 77 olyan depónia működhet tovább, amely megfelel az uniós előírásoknak - mondta a lapnak Farkas Hilda, a környezetvédelmi tárca hulladékgazdálkodási főosztályvezetője. A gondot az okozza, hogy nem készültek el azok a modern hulladéklerakók, amelyek átvennék az elavult egységek szerepét.

Az új hulladéklerakók létesítése eltérő ütemben folyik. Akadnak, amelyeket hónapokon belül átadnak, de van, amelyik még csak a tervezőasztalon létezik. Így több száz település kényszerül arra, hogy átmenetileg akár 50-70 kilométerre lévő hulladéklerakóba szállítsa el a szemetet, ami a szemétdíjak emelésével jár. A lap megjegyzi: bezárásdömping nem érte váratlanul az érintett településeket, hiszen már évekkel ezelőtt meg határozták a 2009. július 15-ei végső határidőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.