70 mangalicát gázosítottak el egy somogyi faluban

Cáfolják a híresztelést: Nincs sertéspestis Magyarországon

Nincs sertéspestis Magyarországon - szögezte le Gőgös Zoltán, a földművelésügyi minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön.

2009.06.18 14:53MTI

Az államtitkár minden ezzel kapcsolatos híresztelést jelentős kárt okozó, rémhírnek nevezte, megemlítve, hogy az álhírek megjelenése után már volt olyan importőr, aki jelezte: ki fogják tiltani az országból a magyar állatokat. Emlékeztetett rá: nem sertéspestis miatt öltek le 50 mangalicát a Somogy megyei Újvárfalva-Nadalos egyik telepén, hanem mert a telep tulajdonosa engedély nélkül, szakszerűtlenül tartotta a sertéseket.

Ezen a kaposvári telepen egy hónapja jelentkeztek állatbetegségi problémák, elhullások, ezt követően vizsgálatokat végeztek és addig a telep és a környező település karanténját elrendelték. A vizsgálat megállapította, hogy nem sertéspestisben pusztultak el az állatok, de érdemi magyarázatot az elhullásra nem találtak, ezért az 50 állatot - kártalanítás nélkül - leölték. Pénteken feloldják a zárlatot, mivel további megbetegedés nem jelentkezett.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy megkezdték az aratást az országban, a termésátlagok a vártnak megfelelőek az első adatok szerint. Mintegy 25-30 százalékos lesz a terméskiesés árpából és repcéből, de nagy a szórás, nem csak az időjárástól, de az alkalmazott agrotechnológiától függően is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy június 15-től ismét lehet géptámogatást igényelni. Erre az idén 30 milliárd forintot szánnak, és a megítélt támogatásokat még az idén ki is fizetik a tárca szándékai szerint.

Az államtitkár is megerősítette: nincs tudomása arról, hogy bárki is állami tulajdonú erdőt kívánna értékesíteni, nagy tömegben, ehhez a miniszter ellenjegyzése is kellene. "Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, hogy Gráf József bármilyen erdő eladását aláírná" - mondta. A szabályozás arra lehetőséget ad, hogy bizonyos korlátokkal, értékesíteni lehessen erdőterületet, akkor, "ha azt életjáradékra vásároltuk és az illető benne van egy magán-erdőgazdálkodási körben".

A jégkárról elmondta: módosítani szeretnék az agrár kárenyhítési törvényt, hogy ebbe a körbe kerülhessen be a jégkár is. Az öt parlamenti párt ezt a javaslatot benyújtotta, a kormány támogatja, így, ha 29-én a parlament elfogadja a károsultak ebből az alapból is pénzhez juthatnak.

Nem sertéspestis miatt ölték le az állatokat Újvárfalván

Nem sertéspestis megjelenése és terjedése miatt ölték le a mangalicákat a Somogy megyei Újvárfalva-Nadalos egyik telepén szerdán - mondta el az MTI-nek Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakmai elnökhelyettese csütörtökön. Bognár Lajos kiemelte: nincs Magyarországon sertéspestis, a telepen azért kellett leölni 51 állatot, mert a telep tulajdonosa engedély nélkül tartotta a sertéseket.

A telepen 2007 óta nem járt állatorvos, emellett szakszerűtlen volt az elhullott állatok elhelyezése, valamint az sem volt tisztázott, hogy a tulajdonos mihez kezd az állatok húsával. A telepen a mangalicák ismeretlen okú elhullását május 15-én jelentették be, azonban a laboratóriumi vizsgálatok eddig nem tudták megerősíteni a sertéspestis gyanúját.

A hivatal szakmai-elnökhelyettese aláhúzta: a sertéstelep köré védőkörzetet létesítettek, amit csak a vizsgálati eredmények megérkezése után szüntetnek majd meg. Hozzátette: a település többi sertéstelepét nem fenyegeti az ismeretlen okú betegség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.