Több mint 10 százalékos tarifaemelése után...

A BKV horribilis árainak növeléséről tárgyalnak

A BKV év eleji, több mint 10 százalékos tarifaemelése után az áfa 5 százalékos drágulása miatt újabb, maximum 4,4 százalékos áremelési javaslat kerül ma a Fővárosi Közgyűlés elé.

2009.06.03 07:30MTI

A városvezetés kezdeményezésére dönthet a közgyűlés arról is, hogy a szakbizottságoktól a főpolgármesterhez telepíti a közterület-használati kérelmek engedélyezését. A több mint félszáz téma között a beruházási döntések mellett szó lesz az önkormányzat májusban elfogadott költségvetésének módosításáról. 

E szerint a mintegy 532 milliárd forintos büdzsé főösszege 565 milliárd forintra módosulna. A közgyűlés elején várhatóan esküt tesz Bihary Gábor, aki a mandátumáról lemondott Kivágó Iván Györgynét váltja az MSZP-frakcióban. Belépésével megszűnik a patthelyzet, visszaáll az MSZP-SZDSZ egyfős többsége. 

Az MTI információi szerint a Fidesz-KDNP-képviselők nem lesznek majd a teremben az új képviselő esküjénél. Szerintük jogszerűen így nem tehet majd esküt az új képviselő a 33 koalíciós képviselő előtt, mivel ahhoz 34 képviselőre lenne szükség. Az MDF-es képviselők biztosíthatnák a határozatképességet, álláspontjuk azonban még nem ismert. A városvezetés jogértelmezése az, hogy az új képviselő mandátuma már a Legfelsőbb Bíróság döntése óta érvényes, ezért vele együtt biztosíthatják az eskütételhez szükséges létszámot. 

A Fidesz-KDNP vitatja ezt az érvelést és kész bírósághoz fordulni ez ügyben. Szerintük akár az is előfordulhat, hogy a bírósági döntésig meghozott közgyűlési határozatok jogsértőek lesznek. A Fidesz-KDNP nem támogatja azt, hogy a bizottságoktól a főpolgármesterhez telepítsék a közterületi kérelmek engedélyezését, ezért ennél a témánál nem szavaznak majd, az ezt követő több tucatnyi előterjesztésnél pedig már várhatóan a teremben sem lesznek.
 
A közgyűlés ebédszünetében - amelyet a szokásosnál hosszabbra terveznek - az MTI információi szerint a szocialisták az országos EP-választási kampányuk keretében "az utcára vonulnak", hogy ott ösztönözzék az embereket jelöltjeik támogatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.