Tragikus demográfiai mutatók

Az esélyegyenlőség romlásában uniós éllovas Magyarország

Egyetlen uniós államban sem romlott olyan mértékben az esélyegyenlőség 2006 és 2008 között, mint Magyarországon - írta a Világgazdaság a Berlinpolis német kutatóintézet felmérése alapján.

2009.05.28 08:11Világgazdaság

A lap csütörtöki számában ismertetett elemzés öt nagy dimenziócsoportba sorolt 35 indikátor alapján állította fel a sorrendet. Magyarország 2006-ban a 13. helyet kapta a szociális igazságosság alapján készült listán, míg 2008-ban 24. lett. Magyarország elsősorban a gyenge munkaerő-piaci aktivitás, a rossz képzési esélyek és a tragikus demográfiai mutatók miatt került a lista végére - írta a lap.

Magyarország egyetlen csoportban ért el jó eredményt, a jövedelemkülönbség terén. Ezen belül Magyarország a legjobban és a legrosszabbul keresők 20-20 százaléka közötti 3,7 szeres szorzóval a 6. legalacsonyabb szorzójú ország az EU-ban. Ugyanakkor az utolsó helyen áll a jövedelemmel nem rendelkező családokban élő gyermekek aránya tekintetében. A legrosszabb mutatókat a II. dimenzióban érte el az ország, amelyben a munkanélküliségi és foglalkoztatási adatokat vetették össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.