Július 20-án kezdődik a Margit híd felújítása

Elvetették a műdugó ötletét, noha így is lesz miért bosszankodni!

Nem lesz nyáron forgalomcsillapítási modellkísérlet Budapesten - ismertették a Főpolgármesteri Kabinet hétfői döntését az ülés résztvevői az MTI-vel.

2009.05.25 11:08MTI/ma.hu

A civil szervezetek ötletét felkaroló Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes egy hete jelentette ki, hogy július elejétől augusztus elejéig különböző korlátozásokkal akadályoznák meg az autók belváros felé haladását. 

A kabinet azzal az elvvel egyetértett, hogy a belvárosban jelentősen csökkenteni kell a személygépkocsi-forgalmat. Ennek érdekében tervet készítenek buszsávok és kerékpárutak végleges kialakítására, és megvizsgálják a villamosközlekedés visszaállításának lehetőségét az Erzsébet hídra és a Kossuth Lajos-Rákóczi útra.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint Ikvai-Szabó Imre a helyszínen kiosztott javaslatáról elmondta, hogy buszsávok, parkolóhelyek és sétáló utcák ideiglenes kialakítását célzó elképzelés azért nem valósul meg idén, mert politikai támogatás nélkül nem érdemes azt bevezetni. Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes a múlt héten az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy jelenleg több hátrány, mint előny származna abból, ha végrehajtanák a nyári sávlezárásos modellkísérletet. 

A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes alapvetően jó iránynak, támogatható célnak tartja a kollégája által felkarolt ötletet. Mivel azonban a szakterület felelőseként jelenleg nem tartja időszerűnek ezt az elképzelést, ezért nem is írta alá a főpolgármester-helyettes társa által jegyzett kabinet-előterjesztést. Nyáry Krisztián közölte, a városrehabilitációs forrásokat úgy kívánják átcsoportosítani, hogy jusson pénz a közlekedési tengely melletti lakóterületek fejlesztésére. Kifejtette, hogy az elmúlt két évben sok olyan programot indított el az önkormányzat, amellyel az autós közlekedés helyett a közösségi közlekedést helyezték előtérbe, illetve csökkentették a Budapesten keresztül vezető forgalmat. A Megyeri híd átadása után a behajtás szigorításával sikerült érzékelhetően visszaszorítani az átmenő forgalmat. Rövidesen kezdődik a Rákoskeresztúrt és az Örs vezér terét összekötő buszfolyosó kiépítése, valamint több ezer P+R parkoló kialakítása - jegyezte meg.

Mesterséges dugó nem lesz, ám a mtróépítés miatt "természetes forgalmi dugók alakulhatnak ki a fővárosban: várhatóan 2010 szeptemberéig lezárták a főváros XI. kerületében a Műegyetem (felső) rakpartot. A 4-es metró Duna alatti és pesti oldali alagútszakaszainak építéséhez a fúrópajzs kiszolgáló berendezése fokozatosan áttelepül a Szent Gellért térre, ahol folytatják az állomás és a mozgólépcső lejtaknájának építését, illetve megkezdik a kijárat építését - közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság. Az alsó rakpart a lezárás idején végig használható lesz. 

A 4-es metró alagútépítési munkái a budai oldalon befejeződtek. A déli alagútfúró pajzs május 18-án elindult a Duna alá. A pesti oldali alagútépítéshez az Etele téri kiszolgáló rendszert fokozatosan áttelepítik a Szent Gellért térre. Néhány hét múlva már ideszállítják az alagút falának elemeit, illetve innen szállítják el a kifejtett földet, egészen addig, amíg a pajzsok el nem érik a Baross téri állomáson kialakítandó pajzskiszerelő kamrát. 

A pajzsok kiszolgálásával együtt épül majd a Gellért téri állomás lejtaknája és kijárata - áll a közleményben. Kerülőútvonalként a tavaly nyári lezáráshoz hasonlóan elsősorban a Budafoki utat és Bartók Béla utat javasolják, a Budafoki út Szent Gellért téren lezárt rövid szakaszát is újra használhatják majd az autósok. Az alsó és a felső rakpart idén sem lesz együttesen lezárva. A budai alsó rakpart dél felől június közepéig a Margit hídig, június közepétől csak a Lánchídig használható, de a Lánchídtól a felső rakparton ekkortól is tovább tud majd haladni észak felé az autósforgalom.

Augusztustól lezárják a Margit-hidat

Várhatóan július 20-án indulhat el a rekonstrukció a Margit hídon, de az első egy-két hétben még nem lesz szükség a forgalom korlátozására. A híd lezárásával járó munka augusztusban az északi hídfélen kezdődik, ezt követi 2010 márciusától a híd déli felének felújítása.
 
A forgalom újraindításának tervezett időpontja 2010 augusztus vége - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülése után Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója. A Margit híd felújításával összehangolva a BKV a nyár folyamán végzi el a nagykörúti villamospálya vágány-karbantartási munkálatait a Blaha Lujza és Moszkva tér közötti szakaszon. A 4-6-os villamos pályáját 1994-ben újították fel, a megfelelő minőség fenntartásához 15 évente el kell végezni a karbantartást. A munkához 19 napos vágányzár szükséges, ez várhatóan augusztus 1-19 között lesz, mert ez a legkevésbé forgalmas időszak. 

Ezalatt a Blaha Lujza és a Moszkva tér között villamospótló autóbuszok járnak majd. A X. kerületi Újköztemető előtti forgalmi csomópont átalakításáról is döntött hétfőn a Főpolgármesteri Kabinet. A tervek szerint 350 millió forintos költséggel körforgalmat és új parkolókat építenek ki a temető főbejárata előtt. Az új csomópont forgalomba helyezése 2010 őszén várható. Uniós támogatással folytatná az önkormányzat a Fővárosi Állat- és Növénykert felújítását. A beruházás során a közelmúltban felújított Nagyszikla belső terében interaktív kiállító- és rendezvényhelyszínt hoznának létre, valamint Kós Károly eredeti tervei szerint rekonstruálnák a Zsiráfház és a Bölényház II. világháború során megsemmisült, később modern formában újjáépített épületét. Az összesen 1,2 milliárd forint értékű beruházáshoz 200 millió forint önrészt a főváros, 100 millió forintot pedig az állatkert biztosítana.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.