Mindenütt nemzeti hatáskör

SZDSZ: május 9. legyen munkaszüneti nap

Május 9-e, az Európa-nap, a jövőben minden uniós tagállamban legyen munkaszünet - ezzel a kezdeményezéssel fordul európai parlamenti (EP) képviselőtársaihoz Szent-Iványi István liberális EP-képviselő. A szabad demokrata politikus ezt szombati budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be.

2009.05.09 15:34MTI

Emlékeztetett rá, hogy 1950-ben Robert Schuman ezen a napon fogalmazta meg javaslatát, elindítva azt a folyamatot, amely az egységes Európa létrejöttéhez, a kontinens biztonságának, békéjének és jólétének megteremtéséhez vezetett.

Szent-Iványi István úgy fogalmazott, aki elkötelezett Európa iránt, az tisztelettel tekint május 9-re, és ezért szeretnék, hogyha ez minden tagállamban munkaszüneti nap lenne. Kérdésre válaszolva azt mondta, a munkaszüneti nap kijelölése mindenütt nemzeti hatáskör, de azt szeretnék, ha az Európai Parlament erre felkérné a tagállamokat.

A politikus egyúttal megemlékezett a második világháború európai befejezéséről, ugyanis a kontinensen 1945 májusának első felében hallgattak el végleg a fegyverek. A képviselő azt mondta, nem csak a béke jött el, de egyúttal ordas eszmék, a nácizmus és a fasizmus szenvedtek történelmi vereséget.

A politikus úgy látja, hogy nekünk különösen fontos okunk van a megemlékezésre, hiszen több mint egymillió honfitársunk vesztette életét, és Magyarország nemzeti vagyonának a fele elpusztult. Szent-Iványi István azt mondta, a háború kirobbanásához a gyűlölködés és a kirekesztés vezetett, amely később az állampolgári jogok megtagadásával és emberek meggyilkolásával folytatódott. Szavai szerint ma újra a nácikéval rokon eszmék kezdenek feltűnni, de a szabad demokraták fellépnek minden olyan megnyilvánulás ellen, amely tagadja bármely állampolgár jogegyenlőségét.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy szélsőbaloldali és szélsőjobboldali pártok is leadták ajánlószelvényüket az európai parlamenti választásra az Országos Választási Bizottságnál, s következtetése szerint a kampány során feltehetően mindkét erőnek komoly szerepe lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.