A Jobbik Kivágóné visszaléptetését kéri

III/II-es képviselő ügye: alkotmányjogi panasszal él a Jobbik

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik a III/II-es Kivágóné fővárosi közgyűlési mandátuma ügyében, miután a Legfelsőbb Bíróság jogtalanul és rosszhiszeműen utasította el érdemi vizsgálat nélkül a felülvizsgálat iránti kérelmét.

2009.05.04 19:55ma.hu

A választási eljárásról szóló törvény 84. § (4) kimondja, hogy érdemi vizsgálat nélküli elutasításra négy esetben van lehetőség, de ezek között nem szerepel az ügyvédi képviselet hiánya.

Az OVB csütörtök esti döntésétől a vasárnap 16 órai határidőig egyetlen munkanap sem volt, ezért felülvizsgálati kérelmemben megjelöltem, hogy az ügyvédi meghatalmazást hétfő délelőtt pótlom. (A legfelsőbb bírósági végzés indokolása és a hírek ettől függetlenül vasárnapi, teljesületlen ígéretről szóltak.) Az LB azonban már a szerdai határidőt jelentősen megelőzve, hétfő délelőtt döntött, így hiába került sor utána a hiánypótlásra. (A bírói tanács rosszhiszemű volt, hiszen május 14-én lesz csak a következő fővárosi közgyűlés, így gyorsaságuk az MSZP-SZDSZ koalíció többségét sem érintette.) - áll Novák Előd, az OVB jobbikos tagjának közleményében.

Az alkotmányjogi panasz a választási eljárásról szóló törvény jogorvoslati részének hiányosságára alapul, és kedvező döntés esetén Hunvald György lemondásának formai hibája miatt a III/II-es Kivágóné mandátuma, így pedig bátor AB-döntés esetén akár az egyfős többséggel meghozandó közgyűlési döntések is érvénytelenné válhatnak utólag. A jogbizonytalanság elkerülése érdekében vissza kell léptetni az ügynökből lett képviselőt! - zárja lapunkhoz eljuttatott közleményét Novák Előd!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.