Kemény Dénes a legnépszerűbb magyar

Nem szeretjük őket: Győzike, Gyurcsány, Demszky

Kemény Dénes vízilabdaedzőben, Papp Lajos szívsebészben és Vitray Tamás tévészemélyiségben bíznak a leginkább az emberek a Reader's Digest magazin felmérése szerint.

2009.04.28 10:02hirado.hu

A kutatásban száz közéleti szereplő - tévészemélyiség, sportoló, művész, író, politikus - iránt érzett bizalom fokára kérdeztek. A listán szereplők bizalomindexének átlaga jelentősen csökkent a tavalyi eredményhez képest. 

A sor végén egyébként Győzike, Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor áll. A Reader's Digest megbízásából a Marketing Centrum 2009 februárjában több mint ezer embert kérdezett meg, akik az egyestől ötösig terjedő skálán pontozták a listán szereplőket. 

A százas listán szereplők bizalomindexének átlaga egy év alatt jelentősen csökkent: a tavalyi 61 ponttal szemben idén már csak 56 pontot kaptak. A lista első helyén Kemény Dénes vízilabdaedző áll. Őt követi Papp Lajos szívsebész és Vitray Tamás tévészemélyiség. 

Előkelő helyen szerepel még Bálint György kertész, a Máltai Szeretetszolgálatnál dolgozó Kozma Imre atya és Vágó István tévészemélyiség is. 

Az élre csupa középkorú és annál idősebb férfi került. A hat középkorú férfi után Egerszegi Krisztina lett a hetedik, pedig keveset szerepel a médiában. 

A Reader's Digest magazin felméréséből az is kiderül, hogy a magyar társadalomra jellemző általános bizalomvesztés immár nemcsak a politikusokat érinti, hanem más közismert embereket is. Vannak, akik még az átlagos bizalomcsökkenéshez képest is sokat veszítettek. 

Szávay Ágnes például a tavalyi 4. helyezése helyett már csak a negyvenedik a listán. Bódi Sylvi a 83. helyről a 90-re csúszott, Prokopp Dóra a tavalyi 58-as helyét felváltotta a 79-es, Polgár Judit 12-ik pozíciója helyett idén a 24-iken áll. 

A politikusokba vetett bizalom tovább csökkent. Orbán Viktor bizalomindexe 51-ről 47-re, Dávid Ibolyáé 50-ről 43-ra, Fodor Gáboré 47-ről 38-ra, Demszky Gáboré 41-ről 35-re, Gyurcsány Ferencé 34-ről 30-ra esett vissza. A lista legvégén Győzike áll, őt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Gaskó István szakszervezeti vezető előzi meg. 

Az egy évvel ezelőttinél jobban a különböző tudományok képviselőiben bíznak az emberek. Csányi Vilmos, etológus 22, Vekerdy Tamás pszichológus 17 hellyel lépett előre az összesített táblázaton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.