Alapítvány tesztelte az egyházi intézményt

Roma gyerek felvételét megtagadta az egyházi iskola

Egy roma és egy nem roma asszonyt kért fel tavaly ősszel az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány, hogy érdeklődjön az elsősök beiratkozási feltételeiről a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolában - írja a Népszabadság.

2009.04.23 07:03Népszabadság

Idén áprilisban, az iratkozások idején az alapítvány újra tesztelte az iskolát, ezúttal rejtett kamerás felvételt is készített két apáról: az egyik cigány, a másik nem, s mindketten második osztályba szerették volna beíratni gyermeküket. 

Mindkét alkalommal tapasztalható volt, hogy a cigány származásúakat az iskola elutasítja, túlzsúfoltságra hivatkozik. Emellett az intézmény személyzete érezhetően megkülönböztető módon bánt a hozzátartozókkal: a cigány származásúakat röviden tájékoztatták, a nem cigányokat irodába vezették, leültették, kávéval kínálták az alkalmazottak. 

Mohácsi Erzsébet, az alapítvány vezetője szerint sok panasz érkezik szülőktől arra vonatkozóan, hogy az egyházi iskolák nem szívesen fogadnak be roma gyerekeket: a szarvasi iskola is így került a látókörükbe. 

Mohácsi nem pereskedni akar, célja, hogy a roma gyerekek előtt is megnyíljanak az egyházi iskolák. Molnár Istvánné, az érintett iskola igazgatója cáfolja, hogy származásuk alapján különböztetik meg a gyerekeket, felháborítónak tartja, hogy a cigány apuka titkos felvételt készített.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.