Tilos gyűjtögetni közintézményekben

Csak zaklatás nélkül szabad gyűjteni ajánlószelvényt

Csak zaklatás nélkül gyűjthetnek ajánlószelvényeket a június 7-ei európai parlamenti választáson induló pártok, s nem tehetik ezt munkahelyen, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményben, valamint tömegközlekedési eszközön.

2009.04.08 06:42MTI

A több mint nyolcmillió választópolgárnak péntekig kell megkapnia a választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt. A választók úgy ajánlhatnak jelöltet, ha a kitöltött ajánlószelvényt átadják neki, illetőleg az őt jelölő szervezet képviselőjének. 

Fontos szabály, hogy az ajánlás nem vonható vissza. Többszöri ajánlás esetén mindegyik érvénytelen lesz, mert a központi ajánlásellenőrző rendszer ezeket kiszűri. Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása. 

A választáson listát állítani szándékozó pártoknak 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyűjteniük. Ajánlószelvényt az állampolgárok zaklatása nélkül - a már említett helyeken kívül - bárhol lehet gyűjteni. Nem lehet ajánlást gyűjteni munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, valamint állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében. 

A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt vagy ajándékot - ígérjen, illetve adjon; ez egyébként bűncselekménynek is minősül. Ha a szelvény elvész vagy a kitöltését elrontják, újat lehet kérni a helyi jegyzőtől. A pártoknak az ajánlószelvények gyűjtését megelőzően nyilvántartásba kell vetetniük magukat az Országos Választási Bizottságnál (OVB), és az adatvédelmi biztosnál is be kell jelenteniük az ajánlószelvények gyűjtését. A törvény tiltja, hogy a pártok másolatokat készítsenek az összegyűjtött ajánlószelvényekről. 

Péterfalvi Attila akkori adatvédelmi biztos 2002-es ajánlásában arra hívta fel a figyelmet, hogy ajánlást csak a jelölttől, illetve a jelölő szervezettől származó meghatalmazással rendelkező személy gyűjthet. A pártoknak május 8-ig kell benyújtaniuk az ajánlószelvényeket az OVB-hez, és addig jelenthetik be a listákat. 

A listák 66 nevet tartalmazhatnak, azok közül 22 kerül fel a szavazólapra (Magyarország 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe), amely az egész országban egységes lesz. 

A benyújtott ajánlószelvények érvényességét az Országos Választási Iroda állapítja meg 3 napos határidővel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.