400 ember részvételével békés demonstráció

Antirasszista világnap: romák demonstráltak a kirekesztés ellen Miskolcon

Mintegy 400 ember részvételével tartott békés demonstrációt szombaton Miskolcon a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM).

2009.03.21 17:37MTI, Fotó: MTI

A "Lépjünk fel együtt a rasszizmus ellen, a jogállamiságért!" címmel megtartott a rendezvényen az újságírókat és a fotósokat szóbeli inzultus érte, tettleges rendbontás ugyanakkor nem történt. 

A helyszínt több tucatnyi rendőr és sárga mellényt viselő roma aktivista biztosította, néhány résztvevő nemzetiszínű és uniós zászlót emelt a magasba. Dancs Mihály, az RPM Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke a rendezvény megnyitóján egyebek mellett azt mondta: a cigányságnak van mitől félnie - és itt felemlegette az Alsózsolcán, Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön történteket -, "de mi nem félünk, jogállamiságban élünk"

A roma vezető szerint olyan törvények kellenek, amelyek nem engedik, hogy a szólásszabadságra hivatkozva az emberi jogokat egyesek a földbe tapossák. "Nem normális, hogy cigány emberek ruhástul, kisbaltával alszanak az ágyban" - jegyezte meg. Dancs Mihály megemlítette: a cigányság szerves része az országnak, "ez a csendes többség azt üzeni a magyar kormánynak, hogy mi is, mindannyian magyarok vagyunk." A rendezvényen Takalani Esther Netshitenzhe, a Dél-afrikai Köztársaság magyarországi nagykövete úgy fogalmazott: országa az apartheid eltörlése után hosszú utat járt be, országa a mai napig a "borzalmas emberjogi sérelmek, sértések után" próbál felépülni. 

Országuk most már minden ember - legyen az fekete, fehér, leszbikus, meleg, beteg - jogait, méltóságát egyaránt védi - tette hozzá. Iványi Gábor lelkész azt mondta: a romák most Miskolc azon tere mellett gyűltek össze, ahol január végén a politika bal- és jobboldala összefogott Miskolc rendőrkapitánya mellett, aki cigányok bűnözésről beszélt, és akit azt követően is visszahelyeztek beosztásába. (Az ezzel a megjegyzéssel szóba Pásztor Albert ezredes, miskolci rendőrkapitány egyébként jelen volt a demonstráción, roma vezetőkkel találkozott, beszélgetett baráti hangnemben.) 

Iványi Gábor beszéde alatt néhány aktivista kikelt a téren lévő fotósok, újságírók ellen, többüket meg is fenyegették, mondván: rajtuk is múlt, hogy idáig fajult a többségi és kisebbségi társadalom viszonya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.