Túl drága: 1,6 milliárd forint lenne

Nincs rá keret! Elutasították az M3-as zajvédő fal építését

Egyórás, személyeskedő hangvételű vita után a Fővárosi Közgyűlés hétfő esti rendkívüli ülésén elutasította a városvezetésnek azt a javaslatát, hogy biztosítsanak forrást az M3-as autópálya bevezető szakaszának zajvédelmi falára és a környező házak nyílászáróinak cseréjére.

2009.03.17 07:09MTI

A zajvédő fal építését, az eredeti összeg duplájára, vagyis 1,6 milliárd forintra emelését az MSZP-SZSZ koalíció támogatta, 6 képviselő elutasította, 27-en pedig tartózkodtak. 

Bagdy Gábor (KDNP) aggályosnak nevezte, hogy a 800 millió forintos projekt beruházási összege a benyújtott javaslat szerint a duplájára nőtt, s a főváros 130 millió forint körüli eredeti hozzájárulása több mint 700 millió forinttal emelkedett. Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes többször érvelt amellett, hogy az évtizedes elmaradás után rendezzék ezt a kérdést. A projekthez 800 millió forintot európai uniós forrásból szeretnének megszerezni. 

Pokorni Zoltán (Fidesz) nehezményezte, hogy a városvezetés kényszerhelyzetet idézett elő ezzel a javaslatával, amit szerinte tíz évvel ezelőtt kellett volna benyújtani. Megnyugtató válaszok hiányában aggályosnak tartotta, hogy váratlanul és indokolatlanul a tervezett fővárosi forrás többszörösét költenék erre a célra. Aggályait fogalmazta meg annak kapcsán is, hogy a projekt keretében 19 ezer négyzetméter ingatlant adnának át Zugló önkormányzatának, pénzügyi ellentételezésként.
 
Hock Zoltán MDF-frakcióvezető felvetésére Tiba Zsolt főjegyző elmondta: ez ügyben a jövő hónap közepén kell döntenie a közgyűlésnek, hogy a jövő év végéig megvalósulhasson a beruházás. Véleménye szerint is méltatlan a felelősséget ez ügyben az ellenzékre hárítani. Az ellenzéki észrevételekre Hagyó Miklós egyebek között közölte, hogy a korábbi eredménytelen közbeszerzési eljárás helyett három részre bontott újabb közbeszerzéseket írnának ki, hogy így olcsóbb árat érjenek el. A főpolgármester és az öt frakcióvezető egyeztetése után a közgyűlés egyhangú szavazással elfogadta a fővárosi önkormányzat átmeneti finanszírozásáról szóló rendeletet, amellyel április végéig maradéktalanul biztosították az önkormányzati intézmények, a közszolgáltatások finanszírozását.
 
A közgyűlés ezt követően megkezdte az önkormányzat idei, 531 milliárd forintos költségvetésének vitáját. A főpolgármester és az ellenzék is úgy látja, hogy hétfőn várhatóan nem születik döntés a büdzséről, mivel további egyeztetéseket igényelt ez ügyben az ellenzék. Nélkülük a közgyűlés nem tud dönteni a költségvetésről, mivel megszűnt az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége Hunvald György előzetes letartóztatása miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.