"Európai összenövés"

Hans-Dietrich Genscher: Magyarország kiemelkedő szerepet töltött be az európai egység előmozdításában

A határnyitással, illetve a volt NDK-s menekültek kiengedésével Magyarország kiemelkedő szerepet játszott a német és az európai egység megvalósulásában - jelentette ki az MTI-nek Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter.

2009.03.14 08:57MTI

Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő szerint az egyesülésnek Európa keleti és nyugati felében, sőt az Egyesült Államokban is számos "hőse" volt. Genscher - aki 1974 és 1992 között irányította a német diplomáciát - abból az alkalomból nyilatkozott, hogy péntek este Berlinben a kelet-nyugati enyhülés, továbbá a német, illetve az európai egyesülés előmozdításában szerzett érdemeiért a fal leomlásának közelgő 20. évfordulója előtt az egyik legismertebb német alapítványi díjjal, az Urania-emlékéremmel tüntették ki.

A laudációt a német kormány képviselőinek jelenlétében Mihail Gorbacsov volt szovjet pártvezető, egykori államfő tartotta. A 81 éves, az aktív politizálástól ugyan visszavonult, de ma is rendszeresen publikáló és előadásokat tartó, s a német politikában véleményformáló szerepet betöltő Genscher az MTI-nek hangsúlyozta: a német egység megvalósulásához nélkülözhetetlen volt az a gyökeresen új moszkvai politika, amely Mihail Gorbacsov hatalomra kerülése után kezdődött.

Ez a politika jelentős mértékben járult hozzá az események felgyorsulásához. Ugyanakkor a történtek tempója azt is bizonyította, hogy minden szempontból megérett az idő a változásokra. A volt külügyminiszter rendkívül fontosnak nevezte azt is, hogy a németek és az oroszok közötti korábbi történelmi, a második világháborúból és a német megosztottság idejéből származó nézeteltérések ellenére kölcsönös volt a törekvés az őszinte barátság megteremtésére.

Hans-Dietrich Genscher hangsúlyozta, hogy ebben a folyamatban Magyarország, illetve az akkori magyar vezetés rendkívül fontos szerepet töltött be. Genscher szerint a magyar nép abban az időben nem értett egyet minden kérdésben az akkori vezetéssel, de egyöntetűen támogatta Németh Miklós volt miniszterelnököt és Horn Gyula akkori külügyminisztert a határnyitásban, majd a volt NDK-s menekültek kiengedésében.

Az ezzel kapcsolatos döntések meghozatalakor a magyar vezetők természetesen tudatában voltak annak, hogy Moszkvában immár olyan vezetés van hatalmon, amely másként viselkedik majd, mint a korábbi. Az új moszkvai vezetés - Mihail Gorbacsovval az élen - felgyorsította az akkori összeurópai folyamatot, s hozzájárult az európai "összenövéshez".

Gorbacsov kész volt arra, hogy valóban "nagy lépéseket" tegyen, miközben tudta azt, hogy számíthat a szovjet nép jelentős többségének támogatására - hangoztatva Genscher. Ebben a tekintetben hasonló támogatásra talált az akkori magyar vezetés is - jelentette ki Genscher. Hangsúlyozva, hogy Németország mindezt örök hálával őrzi emlékezetében mind Moszkvával, mind Budapesttel szemben.

A volt szovjet államfő az akkori időkre visszatekintve az MTI-nek ugyancsak a kölcsönös bizalmon alapuló német-orosz partneri viszony fontosságát emelte ki, s egyformán méltatta mind Helmut Kohl akkori kancellár, mind pedig Hans-Dietrich Genscher szerepét. Gorbacsov hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a német egység egyetlen csepp vér nélkül, békésen valósult meg, s egyben Európa, sőt a világ egyesülésének jelképévé vált. Gorbacsov szerint rendkívül nehéz megítélni azt, hogy kinek a hozzájárulása volt a legjelentősebb ehhez a folyamathoz.

Úgy vélekedett, hogy az egyesülésnek Európa keleti és nyugati felében, sőt az Egyesült Államokban is számos "hőse" volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.