Állati

Megérkezett az első fekete gólya Gemencbe!

A DDNPI természetvédelmi őrszolgálata március 5-én észlelte az első fekete gólyát Gemenc keselyűsi régiójában. A madarat a fészkén állva pillantották meg, ahol békésen pihenve szemlélte a fészket és a környéket.

2024.03.14 11:46ma.hu

A fészket 2020-ban a médiában nagy hírnévnek örvendő Tóbiás építette, amikor elhagyta párjával a bekamerázott fészket. Azóta itt próbálkoznak minden évben a fiókaneveléssel inkább kevesebb, mint több sikerrel. A 2013 óta elmaradó árvizek és az aszályos évek következtében kiszáradtak azok a mellékágak, erdei kis tavak, melyek nélkülözhetetlenek a faj számára a táplálkozáshoz és a fiókaneveléshez. Emiatt az utóbbi években nagyon kevés fiókát tudtak felnevelni a gemenci fekete gólyák. Az idei téli árhullámok most mégis reményre adnak okot, hiszen 10 éve nem látott mértékű áradás volt a Dunán, így a mellékágrendszer, a fokok és a tavak is feltöltődtek. Annyi már most biztos, hogy sokkal nagyobb eséllyel kezdhetik meg a költést a fekete gólyák, mint az utóbbi években bármikor - írta Dombi Imre természetvédelmi őr.

Mint ismeretes, 2020-ban olyan szárazság volt, hogy sorra pusztultak el a vízes élőhelyek állatai, így a gemenci fekete kisgólyák is sorra haltak éhen a fészkekben. Abban az évben kizárólag ott növekedett a fehér gólyák populációja, ahol repülési körzeten belül nyílt színi szeméttároló volt található.

De a még élő jegesmedvék is kénytelenek kukázni, hiszen annyira le vannak már soványodva, hogy nem képesek vadászni sem, inkább elmennek az emberlakta települések környékére és eszik azt, amit mi kidobunk. Gyakorlatilag az éhenhalás fenyegeti az északi-sarkvidéki állatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.