Diplomácia

Vietnami miniszterelnök: őszinte, bizalommal teli és hatékony megbeszélést folytattunk Orbán Viktorral

Szeretné még jobban elmélyíteni és még hatékonyabbá tenni az együttműködést a két ország között, ezért meghívta Orbán Viktort vietnami látogatásra.

2024.01.19 06:44MTI

Pham Minh Chinh vietnami miniszterelnök az Orbán Viktor kormányfővel csütörtökön folytatott budapesti megbeszélést őszintének, sok területre kiterjedőnek, bizalommal telinek és hatékonynak nevezte a találkozót követően, hozzáfűzve, hogy ennek alapja a két ország közti 75 éves kapcsolat.

Pham Minh Chinh a Karmelita kolostorban tett sajtónyilatkozatában azt mondta, a huszadik században Vietnam sok szenvedést élt túl, majd hosszú embargós időszak jött, ezért értik a béke értékét, mindig is békére vágynak, és minden tőlük telhetőt meg is tesznek érte.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Független, sokoldalú külpolitikát folytatnak és megbízható partnerek szeretnének lenni a nemzetközi kapcsolataikban, amelyek között Magyarország a hagyományos barátság miatt elsőbbségi helyzetben van - közölte a vietnami miniszterelnök. Hozzátette: szeretné még jobban elmélyíteni és még hatékonyabbá tenni az együttműködést a két ország között, ezért meghívta Orbán Viktort vietnami látogatásra.

Pham Minh Chinh célként nevezte meg a beruházásösztönzést, és hangsúlyozta, igyekeznek még magasabbra emelni a két ország közti, már most egymilliárd dolláros kereskedelmi forgalmat. Emellett együttműködnek a honvédelem, a technológiaátadás és a kiberbűnözés elleni fellépés terén, tovább erősítenék a kapcsolatot az oktatásban, a kultúrában, a turisztikában és a munkaerőképzésben.

Köszönetet mondott azért, hogy a magyarországi vietnami közösség jó körülmények között élhet, és reményét fejezte ki, hogy a vietnamiak mielőbb nemzeti kisebbségi státuszt nyernek el Magyarországon.

Beszélt arról is, hogy a dél-kínai-tengeri vitás területi kérdéseket diplomáciai úton kell rendezni; mivel itt halad át a világ árucseréjének hatvan százaléka, biztosítani kell a hajózás és a légifolyosók szabadságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.