Nagyobb szerepet az önkormányzatoknak!

A magyarok jobban bíznak az EU-ban, mint saját kormányukban

A magyarok nagyobb bizalommal vannak az Európai Unió intézményei, mint a saját kormányuk iránt, és szeretnék, ha a helyi önkormányzatoknak nagyobb szerep jutna az uniós döntéshozatalban - állapította meg az Eurobarométer legfrissebb kutatása.

2009.03.09 14:39MTI

A vizsgálat eredményéről szóló összegzést a Régiók Bizottsága hétfőn juttatta el az MTI-hez. A közvélemény-kutatás 2008. október 6. és november 6. között készült, az EU kommunikációs főhatóságának megbízásából. 

Összesen 27 ország 26.618 lakóját kérdezték meg, közülük 1002 válaszadó volt magyar. A kutatás eredménye szerint a magyar lakosság 74 százaléka nem bízik a kormányban, bár elismeri, hogy a kormány döntései befolyásolják a legjobban mindennapi életét. 

Az EU-ról alkotott vélemény sokkal biztatóbb: a magyarok 51 százaléka megbízik az EU-ban és politikájában. A magyarok 46 százaléka bizalommal van helyi önkormányzata iránt, ugyanekkora hányaduk azonban ezzel ellentétesen nyilatkozott. 

A magyarországi adatok tükrözik a kelet-közép-európai országok véleményét: a csehek 49, a szlovákok 45, a lengyelek 41 százaléka bízik meg helyi vagy regionális képviselőjében, míg ez az arány Németországban 65, Franciaországban 62 százalék. 

A skandináv országokban és Ausztriában még magasabb a szám: ott a lakosság kétharmada pozitív véleménnyel van helyi vezetőiről.
 
A magyarok többsége szívesen fordul országgyűlési, illetve európai parlamenti képviselőjéhez, ha EU-s kérdése van (26 százalék), a lakosság 20 százaléka nem idegenkedik helyi képviselője megkérdezésétől sem. A magyarok szintén szeretnének erősebb helyi befolyást látni az Európai Unióban.

Sértő-Radics István, a Régiók Bizottsága magyar delegációjának elnöke szerint "itt az idő a helyi önkormányzatok teljes elismerésére az Európai Unióban. 

A helyi képviselők ismerik a helyi lakosságot, tisztában vannak legégetőbb problémáikkal, és a megoldást is legtöbb esetben ők tartják a kezükben. 

Ha Európa demokratikusabb akar lenni, meg kell hallgatnia a legkisebb falu, a legelszigeteltebb régió küldöttjét is" - olvasható a közleményben. A Régiók Bizottságát 1994-ben azzal a céllal hozták létre, hogy a helyi önkormányzatok képviselőinek beleszólási jogot adjanak a jogszabályok tartalmi kialakításába, ugyanis az EU jogszabályainak mintegy kétharmadát a tagállamok helyi és regionális önkormányzatai hajtják végre.
 
A jövőben az Európai Parlament minden regionális és helyi vonatkozású fontos témában köteles kikérni a bizottság véleményét, amely az Európai Bírósághoz is fordulhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.