Történelem

Aradi vértanúk - Dobrev Klára: a felelősségvállalás tesz nemzetté egy népet

A Batthyány-örökmécsesnél tartott megemlékezést a DK.

2023.10.06 12:13MTI

Az aradi vértanúkat a közösségért vállalt felelősség emelte a nemzet közösségébe, és ma is a közös felelősségvállalás tehet nemzetté egy népet - mondta Dobrev Klára az aradi vértanúk emléknapján pénteken Budapesten.

A Demokratikus Koalíció (DK) Batthyány-örökmécsesnél tartott megemlékezésén a párt EP-képviselője arról beszélt: sokan sokféle választ adtak már a kérdésre, hogy mi tesz nemzetté pár millió embert.

A közös származás, a közös nyelv, a közös történelem és a közös kultúra mind "sokat segít", de "kell, hogy legyen valami más, ami egy népet nemzetté, egy országot hazává tesz" - vélekedett a DK árnyékkormányának vezetője.

Az aradi vértanúk, akik 1849. október 6-án vállalták a hősi halált a magyar nemzet szabadságáért, 13-an 6 nemzet fiai voltak, és közülük sokan még a magyar nyelvet sem beszélték. Mégis a legnagyobb magyarok között tartjuk őket számon.

A felelősségvállalás emelte őket a magyar nemzet közösségébe, az, hogy nem megtagadták a magyar nemzetet, hanem a lehető legnagyobb áldozatot hozták érte. Ez a közös felelősségvállalás az, ami egymást nem ismerő embereknek közös identitást ad magyarságukban - hangoztatta Dobrev Klára.

A politikus hozzátette: 2023-ban nincs szükség hőstettekre vagy arra, hogy valaki az életét áldozza a hazáért. "De a közösségünkért érzett felelősség a hétköznapi életben, mindenkiben meg kell, hogy legyen, mert enélkül nem lesz nemzet egy népből, és nem lesz haza egy országból" - fogalmazott Dobrev Klára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.