Egészségügy

Sziget - Ingyenes anyajegyszűréssel várják a fesztiválozókat

A szakorvosok a hatékony és helyes önvizsgálat módszerére is megtanítják az érdeklődőket.

2023.08.10 16:05MTI

Ingyenes dermatoszkópos anyajegyszűréssel várja a Szigetre látogatókat a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT); a szakorvosok a fesztivál ideje alatt a "Keresd a rút kiskacsát" kampány keretében végeznek szűréseket és a hatékony és helyes önvizsgálat módszerére is megtanítják az érdeklődőket.

Az MDT csütörtöki közleményében emlékeztetnek arra, hogy a bőrdaganatok közül a melanoma az egyik legveszélyesebb és már fiatal korban is előfordulhat, ugyanakkor időben felfedezve jól kezelhető.

Magyarországon évente több mint 2500 embernél diagnosztizálnak melanomát, sokuknál már későn: a betegség szövődményeiben évente mintegy négyszázan halnak meg. Háromból egy melanomás beteg legalább egy évet vár, mire a gyanús bőrelváltozásával orvoshoz fordul.

Egy hazai kutatás szerint a betegségben érintett emberek - a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére - sem tudták pontosan, hogy milyen gyanús bőrelváltozásokkal szükséges szakorvoshoz fordulni, és még a melanomával diagnosztizált betegek 38 százaléka sincs tisztában azzal, hogy veszélyes betegségről van szó.

A melanomás esetek kialakulásának túlnyomó többségéért az UV-sugárzás felelős, így az egész napos szabad ég alatti szórakozás még inkább szükségessé teszi a napfény elleni védekezést. Ha dél és 3 óra között az árnyékba vonulás nem megoldható, akkor a kétóránként alkalmazott magas faktorszámú naptej, az arcot árnyékoló kalap vagy sapka, illetve a teljes testet takaró, jól szellőző ruházat viselése elengedhetetlen - hívják fel a figyelmet.

A díjmentes anyajegyszűrés minden nap 16-20 óra között érhető el a Civil szigeten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.