Választás

NVI: nyolc településen marad el az időközi választás törvénymódosítás miatt

A következő általános önkormányzati választásokig nem tartható helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás.

2023.05.26 10:17MTI

Nyolc településen marad el a már kitűzött időközi választás a pénteken hatályba lépett törvény alapján - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a honlapján.

Azt írták: megjelent a Magyar Közlönyben a választási eljárási szabályoknak az elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosításáról szóló törvény, amelynek pénteken hatályba lépett rendelkezései értelmében a következő általános önkormányzati választásokig nem tartható helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás.

Ennek megfelelően elmaradnak azok az időközi önkormányzati választások, amelyeknél a törvény hatálybalépését megelőzően a kampányidőszak még nem kezdődött el - tették hozzá.

Az NVI összesítése szerint a módosítás miatt elmarad az időközi választás a Baranya vármegyei Tarróson (itt egyéni listás képviselőt választottak volna), a főváros XII. kerületében (itt egyéni választókerületi képviselőt választottak volna), a Somogy vármegyei Somogysámson településen, ahol polgármestert választottak volna, a Heves vármegyei Mátraszentimrén, ahol polgármestert és egyéni listás képviselőket választottak volna.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Füzérradványon is elmarad a választás, ahol polgármester- és egyéni listás képviselő-választást tartottak volna és a Tolna vármegyei Csikóstöttösön, ahol polgármestert választottak volna.

A törvénymódosítás miatt két településen - a Tolna vármegyei Dombóváron és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sárospatakon - a roma települési nemzetiségi képviselő választását nem tartják meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.