Állatvédelem

Súlyos állategészségügyi szabálysértéseket tárt fel a Nébih egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei szarvasmarhatartónál

Bejelentés nélkül, jogsértően tartottak állatokat.

2023.05.19 16:28MTI

Súlyosan és többszörösen jogsértő állattartási gyakorlat miatt intézkedtek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy tornaszentjakabi (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye) állattartónál - tájékoztatott a hivatal csütörtökön az áprilisi esetről.

A közlemény szerint a helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően tartottak szarvasmarhákat. A Nébih az állatok tartóival szemben hatósági eljárást indított, ami jelenleg is folyamatban van.

Az ellenőrök a bejárás során 3, szalmával letakart tehén tetemét, valamint 10, különböző bomlottsági állapotú borjútetemet és további állati testrészeket találtak.

A telepen a Nébih ellenőrei azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendeltek el az állomány ismeretlen állategészségügyi státusza, a nyomonkövethetőség, valamint a kötelező nyilvántartások hiánya miatt. Olyan alapvető dokumentumok hiányoztak, mint az állomány-nyilvántartás, a gyógykezelési, a takarmányozási és a látogatási napló, de az állatok állategészségügyi felügyeletének ellátására sem volt írásbeli szerződés szolgáltató állatorvossal. A helyszínen az alapvető infrastrukturális feltételek, például járműfertőtlenítő, fekete-fehér öltöző, karantén istálló, boncolásra alkalmas hely, trágyatároló sem voltak adottak.

A szakemberek az állatvédelmi és -jóléti követelmények súlyos megsértését tapasztalták. A helyszínen nem voltak az időjárás viszontagságaitól óvó létesítmények, istálló vagy féltető, valamint az ezt részben pótló természetes adottságokat sem biztosították az állatok számára. Az állatokat penésszel szennyezett takarmánnyal etették, a legelésre szolgáló bekerített terület pedig vegetációmentes, letaposott, sáros és felázott volt.

A szakemberek az állatok tartására, takarmányozására vonatkozóan állatvédelmi kötelezéseket rendeltek el, valamint az állattartókkal szemben hatósági eljárás indult. Az eljárás, valamint a bírság megállapítása folyamatban van. Mivel a jogsértések bűncselekmény gyanúját is felvetették, így a hivatal ellenőrei a helyi rendőrkapitányságot is értesítették, akik szintén kiszálltak a helyszínre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.