Emlékezet

Okos parcellaköveket avattak Székesfehérváron

QR-kóddal rendelkeznek.

2023.03.30 16:59MTI

Temetőkben elhelyezett "okos", QR-kóddal ellátott parcellaköveket avattak csütörtökön Székesfehérváron; a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) ilyen kövekkel jelöli a jövőben azokat a hazai temetkezési helyeket, amelyekben a Nemzeti Sírkert részeként védett sír található.

A NÖRI közleménye idézte Vargha Tamást, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát, aki hangsúlyozta: az egykori hősök iránti adósságot csak emlékük életben tartásával és a megfelelő tisztelet lerovásával lehet törleszteni, mert "minden emlékezés akkor épít minket, ha jól emlékezünk, és akkor emlékezünk jól, ha tanulunk a múltból".

Cser-Palkovics András polgármestere rámutatott, hogy az okos parcellaköveken keresztül elérhető információkra az embereknek igényük van, érdekli őket a múlt hagyatéka, és Székesfehérvár temetőiben számos olyan személy nyugszik, akire érdemes emlékezni.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója elmondta, hogy a Nemzeti Sírkert védettségi kategóriát jelent, amelyet Magyarország kormánya hozott létre azon országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. A védettségről a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság dönt - tette hozzá.

A Nemzeti Örökség Intézete tavaly indította el a QR-kóddal rendelkező, úgynevezett okos parcellakövek telepítését, amelyek mára megtalálhatók többek között Keszthelyen, Iváncsán, Budapest nagyobb temetőiben és Sümegen is. A kódok a NÖRI honlapjára vezetnek, ahol elolvasható az adott temető védett sírjaiban nyugvó személyek rövid életrajza.

Székesfehérváron a Hosszú temetőben, a Sóstói temetőben, a Béla úti temetőben és a Csutora temetőben állnak ezek a mementók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.