Csalás

Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség a mórahalmi makettpark ügyében

A főügyészség álláspontja szerint a kiszabott büntetések aránytalanul enyhék, nem felelnek meg a büntetési céloknak.

2023.03.24 10:26MTI

A mórahalmi makettpark ügyének valamennyi vádlottjával szemben súlyosbításért, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében fellebbezett az ügyészség - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.

Saághy Flóra emlékeztetett arra, a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletében a költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben a váddal egyezően állapította meg a vádlottak bűnösségét, és rájuk felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabott ki.

A főügyészség álláspontja szerint a kiszabott büntetések aránytalanul enyhék, nem felelnek meg a büntetési céloknak, ezért az ítélettel szemben fellebbezést jelentettek be, valamennyi vádlott terhére súlyosbításért, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében.

Az ítélet szerint az első- és a másodrendű vádlott közösen elhatározta, hogy egy - ötven, a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló fontos műemléket 1:25-ös méretaránnyal bemutató - makettparkot alakít ki. A másodrendű vádlott vezette cég pályázatot nyújtott be, a támogatási szerződést 2010 októberében kötötték meg, a Dél-Alföldön indult nagy összegű turisztikai beruházások közül ez a projekt kapta a legmagasabb - 85 százalékos - támogatást.

A beruházás során a generálkivitelezői és a műszaki ellenőri tevékenységet a vádlottak befolyása, illetve irányítása alatt álló gazdasági társaságok végezték. A projekt összköltsége 648 millió forint volt, azt a cég 15 százalékos önerő biztosítása mellett 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból kívánta megvalósítani.

A vádlottak a kivitelezés kezdetétől folyamatosan finanszírozási gondokkal küzdöttek, ezek áthidalása és a minél nagyobb összegű támogatás lehívása érdekében elhatározták, hogy a kivitelezés folyamán benyújtandó kifizetési kérelmekben el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.

A vádlottak 2014 júniusáig több mint 512 millió forint előleget kaptak, illetve támogatást kértek. Az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik.

A vádlottak 2014. március 31-én a projektet készre jelentették, annak ellenére, hogy a park alkalmatlan volt a látogatók fogadására, több makett sérült volt, illetve ellenőrzéskor nem volt a helyszínen. A céget ezért a kifizetett összeg visszafizetésére kötelezték.

A 436 millió forintból végrehajtási eljárás során csupán alig 50 millió forint térült meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.