Állati

Párt kapott a debreceni állatkert nagy marája

Idejük nagy részét már közösen töltik.

2023.03.23 23:30MTI
Fotó: Debreceni Állatkert

Fiatal hím nagy mara érkezett a szegedi vadasparkból a debreceni állatkertbe: a jövevény már otthonosan érzi magát a dél-amerikai társaskifutóban - közölte a nagyerdei intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a fiatal hímet a jelek szerint elfogadta társának az intézmény tavalyelőtt érkezett nősténye, akivel idejük nagy részét már közösen töltik.

Az Argentína középső és déli pampáin őshonos nagy mara, más néven pampanyúl (Dolichotis patagonum) viszonylag nagytermetű rágcsáló, amelynek jellegzetes külseje egyaránt hordoz rövidfülű nyúléra és apró szarvaséra vagy más patáséra emlékeztető jegyeket.

Nappal aktív, idejének csaknem felét tölti a táplálékául szolgáló fűfélék, illetve levelek, fakéreg és termések keresésével és elfogyasztásával. Szigorúan monogám párokban él, amelyek a természetben évente jellemzően egyetlen alom utódot nevelnek fel.

Vadászata és élőhelyének átalakulása miatt a faj mérsékelten fenyegetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján - jelezte Nagy Gergely Sándor, az intézmény vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.