Erőszak

Vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben az ombudsman

A gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

2023.02.27 14:43MTI

Kozma Ákos közleményében azt írta, az elmúlt hetekben "korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg" a társadalmat. "Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek" - tette hozzá.

A biztos emlékeztetett rá: az alaptörvény deklarálja, hogy Magyarország külön intézkedésekkel védi a gyermekeket, továbbá hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Közölte: a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a gyermek, a tanuló személyiségét, emberi méltóságát és jogait tiszteletben kell tartani, és védelmet kell neki biztosítani a fizikai és lelki erőszakkal szemben. A köznevelési törvény szerint a gyermeknek, a tanulónak joga többi között, hogy a nevelési és a nevelési-oktatási intézményben biztonságban és egészséges környezetben neveljék és oktassák - írta.

Hozzátette: az alapvető jogok biztosáról szóló törvény szerint az alapvető jogok biztosa tevékenysége során - különösen hivatalból indított eljárások lefolytatásával - megkülönböztetett figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére.

Kozma Ákos közölte: ezen kötelezettségéből fakadóan hivatalból átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért.

Mint írta, az érintett szülők, gyermekek és pedagógusok a gyermekek jogainak sérelme, vagy annak veszélye esetén kérhetik eljárását elektronikus formában a panasz@ajbh.hu címen, személyesen a fővárosi ügyfélszolgálaton, vagy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala területi irodáiban Győrben, Szegeden, Debrecenben, Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen. A bejelentéseket a +36-80-215-000 ingyenes zöldszámon is fogadják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.