Felsőoktatás

Egyedülálló elektronmikroszkóp beszerzésére és kutatás-fejlesztési központ kialakítására nyert támogatást a PTE

Az egyetem 5,1 milliárd forintnyi támogatást nyert el.

2023.02.04 00:30MTI

Egyebek mellett a gyógyszerkutatások és az agrártudomány területén is alkalmazható, a makromolekulák szerkezetvizsgálatára is alkalmas infrastruktúra és szakmai tudásbázis jön létre több mint ötmilliárd forint értékben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Richter Gedeon Nyrt. (Richter) együttműködésében - közölte az oktatási intézmény pénteken az MTI-vel.

A PTE közleménye szerint "újabb hatalmas lépést jelent a hazai kutatás-fejlesztés területén", hogy az egyetem 5,1 milliárd forintnyi támogatást nyert el egy országosan is hiánypótló, úgynevezett krio-elektronmikroszkóp (KrioEM) beszerzésére, valamint a berendezésen alapuló kompetencia központ kialakítására.

A PTE és a Richter konzorciális együttműködésében megvalósuló Krio-elekronmikroszkóp Kompetencia Központ célja, hogy - Magyarországon elsőként - "létrejöjjön makromolekulák szerkezetvizsgálatára is alkalmas infrastruktúra és szakmai tudásbázis, melynek alapja a legmodernebb készülék országosan egyedülálló és kiszolgáló egységeinek beszerzése".

A központtal "világszínvonalú módszertani lehetőséghez jut valamennyi orvosbiológiai, élő és élettelen természettudományi területeken felfedező és alkalmazott kutatásokat végző egyetemi, akadémiai és ipari kutató" - írták.

Kitértek arra, hogy elsősorban a szerkezeti kémia, biokémia, biológia, biotechnológia, az anyagtudomány és nanofizika, virológia és gyógyszerkutatás-fejlesztés, valamint az agrártudomány területén jelent áttörést az új technológia.

A központban végzett vizsgálatok nemcsak az alapkutatás, de az alkalmazott kutatások területén is kiemelkedőek, "amelynek jelentős gazdasági és társadalmi hasznosulása is lehet a jövőben" - fűzték hozzá.

A közlemény szerint, bár a KrioEM Kompetencia Központ a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban valósul meg a pécsi egyetem munkatársainak részvételével és koordinálásával, "a mikroszkóp további felhasználását minden hazai akadémiai, felsőoktatási és szakirányú ipari partner bevonásával kívánják a kutatás szolgálatába állítani".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.