Szolgáltatás

BKM: a megszokott rend szerint, minden telephelyről kivonultak a kukásautók Budapesten

A munkabeszüntetés miatt korábban elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése.

2022.10.07 11:51MTI

Az FKF kukásautói pénteken a megszokott rend szerint, minden telephelyről kivonultak, hogy begyűjtsék a hulladékot Budapesten - közölte BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) pénteken az MTI-vel.

Az átmeneti munkabeszüntetés miatt Budapesten és a társaság által közvetlenül kiszolgált egyes agglomerációs településeken (Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Pusztazámor és Budaörs), ahol elmaradt a hulladékok begyűjtése, arra kérik a lakosokat, intézményeket és a gazdálkodó szervezeteket, hogy azt a hulladékmennyiséget, ami az ürítés elmaradása miatt a tartályokban már nem fér el, zsákokban helyezzék ki a megszokott gyűjtési napon a hulladékgyűjtő tartályokkal együtt reggel 5 óráig az ingatlan elé - olvasható a közleményben.

Azt kérik, hogy a szelektíven gyűjtött papírt, valamint vegyes csomagolási hulladékot külön-külön, lehetőleg átlátszó, a kommunális hulladékot bármilyen egyéb színű, lezárt zsákban helyezzék ki.

Közölték, a tartályokban és a zsákokban kihelyezett hulladékot a megszokott gyűjtési napokon szállítja el az FKF.

Az FKF a társasházak esetén a hulladékgyűjtőket tároló helyiségben a megtelt tartályok mellé zsákok kihelyezését javasolja a képviseleteknek. Az FKF a lakossági ügyfelek és a képviseletek részére korlátozott mennyiségben díjmentesen biztosít zsákokat, melyek a Budapesti Közművek személyes ügyfélszolgálati irodáiban, továbbá a lakossági hulladékgyűjtő udvarokban vehetők át nyitvatartási időben.

A BKM közleménye szerint a közterületi rend megőrzése érdekében a VI. kerületben és Dunabogdányban elhalasztották a lomtalanítást. Arra kérik az embereket, hogy ne helyezzenek ki lomot a közterületre. Az évi egyszeri díjmentes lakossági lomtalanítás új időpontjáról a megszokott módon fogják ismételten tájékoztatni az érintetteket - írták.

A további, már meghirdetett kerületi lomtalanításokat a megszokott rend szerint elvégzik.

A lakossági hulladékudvarok és az újrahasználati boltok a megszokott nyitvatartás szerint állnak minden környezettudatosság iránt elkötelezett budapesti lakos szolgálatában - olvasható a közleményben.

A BKM keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedden reggel munkabeszüntetés kezdődött. A kommüniké szerint a munkavállalók elmondták, az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a főváros által adott januári béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette.

A munkabeszüntetés miatt Budapesten és a társaság által közvetlenül kiszolgált egyes agglomerációs településeken elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése.

A BKM vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök este aláírták azt a megállapodást, amely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre.

Az aláírt megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámla-hitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig megteremthetőek a juttatások fenntartható biztosításának feltételei is - írták.

A megállapodás kapcsán a Budapesti Közművek kiemelte, hogy nagyra értékeli a munkavállalói kollektíva és a kijelölt munkavállalói képviselők konstruktív hozzáállását, továbbá a HVDSZ 2000 szakszervezet koordináló szerepét a tárgyalások során, - mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elhúzódó vita esetén rendkívül súlyos következményekkel járó munkabeszüntetés mielőbb lezáruljon.

"A HVDSZ 2000 megítélése szerint ugyanakkor a megállapodás létrejöttében komoly szerepet játszott a munkáltató Budapesti Közművek részéről tanúsított szociális érzékenység, és a munkavállalók kritikus helyzetének felismerése. Ennek részeként, a munkavállalói visszajelzéseket megerősítve értékelték, hogy a BKM vezérigazgatója vállalt egynapi hulladékbegyűjtési feladatellátást, ezzel is elismerve a rendkívül megterhelő dolgozói teljesítményt" - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.