Oktatás

A sztrájkbizottság összehívását és oktatási kormánybiztos kinevezését kérik a pedagógus szakszervezetek

Nyílt levél Orbán Viktornak.

2022.10.07 11:01MTI

A sztrájkbizottság ülésének jövő heti összehívását, valamint az "oktatás minden területéhez értő" kormánybiztos kinevezését kéri a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött nyílt levélben.

A pénteken az MTI-hez is eljuttatott levélben a szakszervezetek felidézték, a kormány - saját bevallása szerint - azért nem tárgyal az érdekképviseleti szervekkel, mert várja az Európai Bizottság döntését a béremelés finanszírozásáról. A sztrájkbizottság szerint azonban a kormány az állami költségvetésből is megkezdheti az "érdemi béremelések" azonnali kifizetését, ezért jelezték, hogy a jövőben nem fogadják el azt az érvet, "miszerint a baloldal, továbbá Brüsszel akadályozza az oktatásban dolgozók bérének emelését".

A PSZ és a PDSZ azt is kéri, hogy a miniszterelnök "haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető" kormánybiztost, akivel a szakmai párbeszédet folytathatnak az oktatás strukturális átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkaterhek csökkentéséről, a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatáról és a közoktatás modernizációjáról, ezen témák megvitatása ugyanis "nem tűr halasztást".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.