Energiaválság

A levegő védelmében vezetne be új támogatásokat az LMP

A fűtési szezonban a kistelepüléseken, falvakban élők nem megfelelő tüzelőanyagokat használnak.

2022.10.02 13:39MTI

Az LMP a levegőminőség javítása érdekében további rezsitámogatások biztosítására, az összes közösségi közlekedési eszközökön használható, kedvezményes árú bérlet bevezetésére és szigetelési program indítására kéri a kormányt.

Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja szombati, online is közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarországon évente 15 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt, ezért a kormányzatnak a tisztább levegőt megteremtését szolgáló lépéseket kell tennie.

Mint mondta, érezhető probléma, hogy a fűtési szezonban a kistelepüléseken, falvakban élők nem megfelelő tüzelőanyagokat használnak, gyakran nedves fával, műanyaggal, hulladékokkal tüzelnek, ezért az LMP azt javasolja, hogy a kormány terjessze ki a szociális tűzifaprogramot és nyújtson általános rezsitámogatást adott esetben a gázra vagy a villanyra is.

Közölte: mivel a magyarországi lakóépületek 70-80 százaléka nem megfelelően szigetelt, ezért az LMP 300 milliárd forintos keretösszeggel megvalósuló szigetelési program elindítását várja a kabinettől, ezzel ugyanis szintén csökkenthető a levegőbe jutó káros anyag - mondta.

Azt mondta, mivel a légszennyezettség egyik fő okozója a gépjárműforgalom, ezért az LMP egy minden közösségi közlekedési eszközön használható, általános érvényű, havi ötezer forintért megvásárolható bérlet bevezetését javasolja a kormánynak, ugyanis - tette hozzá - Németországban is pozitív hatásokkal járt egy hasonló akció.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.