Háború

Budapest felett átrepült két amerikai, taktikai megfigyelő repülőgép

Nem szokásos repülőhangra lehetett figyelmes aki Budapesten tartózkodik. Egy Northrop Grumman E-2 Hawkeye típusú megfigyelő repülőgép repült át az égbolton.

2022.10.01 14:05ma.hu

Az E–2 Hawkeye repülőgéphordozók fedélzetéről üzemeltethető légtérellenőrző repülőgép, melyet a Grumman fejlesztett ki. Gyakoriak az ilyen jellegű repülők az ukrán légtér közelében, de Budapest fölött nem mindennaposak és nem párosával szoktak cirkálni.

A gépek Szlovákia felé haladtak tovább. Valószínűleg a háborús helyzet fokozódása az, amiért egyre több ilyen repülőgépre van szükség, hogy esetleges orosz támadás esetén előbb lehessen reagálni a NATO erőknek vagy éppen egy támadásban is segíthetnek. Nem lehet tudni mi forog a bolondok fejében, akik mostanában alakítják a politikát és a harci helyzeteket.

A turbólégcsavaros hajtóműve adja a nem szokásos hangot, a tetején helyezték el a rádiólokátor körbeforgó antennáját, mely a felhajtóerő termelésében is részt vesz. Az antenna által keltett légörvények miatt függőleges vezérsíkja szokatlan kialakítás, ezért a kinézete sem hétköznapi ennek a gépnek, nem csak a hangja.

Érdekessége még az esetnek, hogy ez a két repülőgép volt éppen az első kettő legtöbb ember által élőben követett repülőgép a flightradar24-en.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.