Önkormányzat

Menstruációs szabadnapot vezetnek be Terézvárosban

A nőknek orvosi igazolást kell bemutatniuk arról, hogy a menstruáció alatt erős fájdalmakat élnek át, így havonta egy extra, fizetett szabadnapot kapnak.

2022.09.01 15:31ma.hu

A javaslatot Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere nyújtotta be, a testület pedig el is fogadta.

"A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy "dobj be két algoflexet meg nospát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat". Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. Márpedig jelenleg a jogalkotás nem vesz tudomást ezekről a nőkről" - fogalmaz Soproni.

Posztjában kiemelte, hogy kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved a dysmenorrheától, azaz a fájdalmas menstruációtól.

"Az a politikus, aki a társadalom ekkora hányadának, nők százezreinek problémájával nem foglalkozik, nem méltó arra, hogy bárkit is képviseljen. Az állam minden szintjének kötelessége foglalkozni a jelenséggel" - jelenti ki.

Emellett az Alaptörvényben rögzített felterjesztési joggal élve a foglalkoztatáspolitikáért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordulnak, hogy indítson jogalkotási folyamatot, melynek végén az Országgyűlés törvénybe iktathatja a menstruációs szabadságot - írja bejegyzésében Soproni Tamás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.