Belpolitika

Horthy-szobor a Parlamentben: a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete tiltakozik

A Mi Hazánk szobrot állított Horthy Miklós egykori kormányzónak a Parlament egyik hivatalos irodájában.

2022.08.31 18:40MTI

A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) a holokauszt-túlélők nevében tiltakozik Horthy Miklós szobrának parlamenti elhelyezése miatt, és azt követeli a magyar állam vezetőitől, hogy lépjenek fel a szobor eltávolítása érdekében.

Az egyesület szerdán juttatta el az MTI-hez a NÜB elnöke, Schiffer János által jegyzett közleményét, reagálva arra, hogy kedden a Mi Hazánk szobrot állított Horthy Miklós egykori kormányzónak a Parlament egyik hivatalos irodájában.

"Egyesületünk meggyőződése szerint nevezettnek nem lehet szobra az Országházban, még akkor sem, ha azt egy alelnöki irodában helyezték el, a Parlament ugyanis nem a szélsőjobboldali képviselők magánterülete, hanem a nemzet szimbolikus épülete" - fogalmazott az elnök.

A NÜB felszólítja a magyar állami vezetőket, köztük a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt és az Országgyűlés elnökét, tegyenek meg mindent a Horthy-szobor eltávolítása érdekében. "Ha ezt nem teszik meg, ez nyílt beismerése lesz annak, hogy valójában egyetértenek a szobor parlamenti jelenlétével annak ellenére, hogy az megbecsteleníti azt az épületet, ahol a magyar Szent Koronát elhelyezték" - olvasható a Schiffer János által jegyzett közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.