Környezetvédelem

Miniszteri utasításban tiltották meg a tarvágást - vajon ez felülírja-e a kormányrendeletet?

"Magyarország zöld tőkéje nincs veszélyben! #fakenews" - írta az agrárminiszter.

2022.08.17 02:08ma.hu

Nagy István agrárminiszter szerint a természetvédelmi területeken továbbra is tilos az őshonos fák kivágása, mivel a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült. A kormány amúgy már júliusban energia-veszélyhelyzetet hirdetett.

Augusztus 4-én jelent meg a kormányrendelet, ami a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggeszti az eddigi természetvédelmi szabályokat. Kedden kijött egy újabb rendelet, aminek értelmében nem végezhető tarvágás az állami tulajdonú, „természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben.”

A korábbi rendelet felfüggesztette a természetvédelmi törvénynek azt a részét, ami eddig biztosította volna, hogy a védett természeti területeken zajló fakitermelésnél olyan természetkímélőbb kitermelési módokat kell alkalmazni, mint a fokozatosan felújító vágás vagy a szálalás, vagyis csak kisebb foltokban vágnak ki fákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.