Illegális bevándorlás

Bakondi: hamarosan megkezdődhet az első határvadászok kiképzése

Nagyon összetett és egyre veszélyesebb a magyar határőrizet helyzete.

2022.08.03 10:13MTI

Zajlik a határvadászok toborzása; rövidesen megkezdődhet az első 2200 ember felvétele és kiképzése, így a határon jelenleg szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök visszatérhetnek majd alakulataikhoz - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerda reggel.

Bakondi György kiemelte, nagyon összetett és egyre veszélyesebb a magyar határőrizet helyzete.

Közölte: naponta látnak a déli határhoz közeledő fegyveres migránscsoportokat. A határ túloldalán előfordul fegyverhasználat is, harcolnak egy-egy határszakasz ellenőrzéséért, s ezeknek az összetűzéseknek nem egyszer sebesültjei, halottjai vannak. Ezen a határszakaszon több mint 132 ezer határsértőt fogtak el az idén, háromszor annyit, mint a múlt év azonos időszakában, és mintegy ezer embercsempészt, ez pedig a tavalyi kétszerese - ismertette a szakember.

Hozzátette, eközben az ukrán határon is nagy a nyomás. Már összesen több mint 865 ezren, naponta átlagosan több mint 10 ezren menekültek a háború elől Magyarországra. Ez nehéz, tartós és költséges feladat a magyar katonai, rendvédelmi, önkormányzati és karitatív szervezetek számára - mondta a főtanácsadó.

Bakondi György kitért arra, hogy a közeljövőben osztrák-magyar-szerb migrációs célú háromoldalú tanácskozás lesz a határvédelem erősítése és fegyveres bűnözői csoportok hatékonyabb felszámolása érdekében. Ausztria 2015 óta segíti Magyarországot az illegális migráció feltartóztatásában - mondta.

Megjegyezte: az EU tagállamainak szemléletmódja változott a migrációval kapcsolatban 2015 óta, azonban az EU vezetése, a brüsszeli apparátus a migráció legalizálásáról beszél; nemcsak a gazdasági élet irányításában, a háborús szankciós politikában hoz hibás döntéseket, de hét éve nem vonja le azokat a megfelelő következtetéseket a tömeges, illegális migrációból, amelyek az európai emberek biztonsága szempontjából kulcsfontosságúak lennének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.