Hőség

Átmeneti vízhiányra figyelmeztetnek tíz Pest megyei településen

A DMRV emiatt azt kéri a fogyasztóktól, hogy törekedjenek az ivóvíz "ésszerű felhasználására".

2022.06.29 13:23MTI

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható tíz Pest megyei településen; a vízszolgáltató Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szerdán a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól. Solymáron és Pomázon elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el.

A társaság a honlapján azt írta, hogy minden eszközüket maximális kapacitással működtetik a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében. Ennek ellenére nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár és Csobánka településen.

A DMRV emiatt azt kéri a fogyasztóktól, hogy törekedjenek az ivóvíz "ésszerű felhasználására", korlátozzák a más irányú felhasználást, például medencetöltést, annak érdekében, hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson. "Mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki!" - olvasható a honlapjukon.

Az önkormányzatokat arra kérik, hogy szüneteltessék a közterületi (tűzcsapokról történő) locsolást.

Lokális vízhiány esetén haladéktalanul lajtos vízellátást ígérnek az érintett területen.

Pomázon szerdától visszavonásig elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el. A település honlapján megjelent közlemény szerint ennek értelmében a közszolgáltatást használó vízfogyasztók kötelesek a takarékoskodni az ivóvízzel, továbbá tilos a kertek tömlős locsolása 6 és 23 óra között, a járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések működtetése, gépjárművek tömlős mosása, valamint úszómedencék töltése.

Solymáron szintén elsőfokú vízkorlátozást rendeltek el szerdától péntek éjfélig - olvasható a település weboldalán. Ez az autómosás és a medencefeltöltés mellőzését és a locsolás korlátozását jelenti. Jelenleg öt lajtos kocsit működtet a DMRV, Kerekhegyen és a Hutweide településrészen.

A solymáriak lakcímkártya felmutatásával díjmentesen zuhanyozhatnak a Gyarmati Dezső Uszodában hétköznaponként reggel 6 és 8 óra között, illetve 16 órától 20 óráig, valamint hétvégén 8-tól 20 óráig - tudatta a II. kerületi önkormányzat.

Pilisborosjenőn - a község honlapján olvasható közlemény szerint - az önkormányzat nem locsolja a köztereket és az utakat sem hűsíti. Emellett a lakosságot takarékos vízfogyasztásra kérték.

Pilisvörösváron, ha folytatódik a kánikula, a közterületi növényeket a horgásztó vizével locsolják majd - áll a város honlapján megjelent tájékoztatóban. A vízellátás akadályozása esetére kilátásba helyezték az elsőfokú vízkorlátozás elrendelését. Emellett arra kérték a lakosokat, hogy teljesítsék a DMRV víztakarékosságra vonatkozó kéréseit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.