Egészség

Zacher Gábor: Ne legyen harmadik ital!

A nyári hőségben a tömény szeszes italokat mindenképp, és a harmadik sört, bort, fröccsöt is kerülni kell.

2022.06.21 10:24ma.hu

Két év kihagyás után ismét lehet tartani, és rendeznek is fesztiválokat Magyarországon. Zacher Gábor toxikológus nagyon jónak tartja, hogy vannak ilyen rendezvények, van a fiataloknak a programjuk, ugyanakkor szerinte semmivel sem hajlanak el többen, mint korábban. A szakértő a Portfolio-nak azt is elmondta, hogy lehetőség szerint ne legyen harmadik ital, ugyanakkor ha mégis detoxikálásra lenne szükség, az ingyenes.

Zacher Gábor toxikológus visszatekintve a koronavírus-járvány időszakára elmondta, hogy ha megnézzük az elmúlt két évben visszaesett a kábítószer-használat, az alkohol ezzel szemben nem, mivel az magányűző, feszültségoldó szerként volt jelen. Tavaly nyáron lazultak a járványügyi intézkedések, akkor azt gondoltuk, hogy lesz egyfajta kompenzálás, azonban nem lett. A szakértő nem számít arra, hogy a fiatalok addig feszítik a húrt, ameddig lehet. Nagyjából annyian hajlanak majd el az idei fesztiválszezonban, mint korábban.

A party egyik szerves része az alkohol, amely Zacher szerint el kell felejteni a tömény alkohol fogyasztását a forróságban, amikor a sör, a bor, a fröccs, alacsonyabb alkoholtartalmú italok a népszerűek a fiatalok körében. Egy sör után legalább ugyanannyi víz fogyasztását javasolja az orvos, aki szerint fontos, hogy a fiatalok keretrendszerben gondolkodjanak, hiszen azért mennek a fesztiválra, hogy jól érezzék magukat.

Ne legyen harmadik ital! - évek óta ezt hangsúlyozza Zacher Gábor, aki szerint a harmadik után oldódik a keretrendszer, és megtörténhet a baj, ez pedig olykor sérülésekkel is járhat. Például olyan is történt már, hogy valaki fejest ugrott a Balatonba a déli parton, ahol viszonylag sekély a víz. A Safety First önkénteseihez bármilyen sérülés esetén lehet fordulni.

Kitért arra is, hogy a detoxikálás ingyenes a TB-re, habár a fesztiválokon nem szokták elkérni azt, csak az adatokat írják fel. Az esetek 85-90 százalékában egy ittas ember magától is kijózanodik, " természetesen ha valaki a paréj részeg kategóriába tartozik, akkor ott folyadékpótlásra, vércukorháztartásra figyelni kell.

Lényeges ilyenkor, hogy az ittas állapot elfedheti a sérüléseket, hiszen megváltozik a fájdalomtűrés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.