Gyász

Elhunyt Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat alapítója

Kiemelkedő szerepe volt a magyarországi adományozási kultúra megteremtésében.

2022.05.21 12:34ma.hu

Életének 57. évében elhunyt Szenczy Sándor lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat alapítója és egykori elnöke - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Szenczy Sándor 1994 óta számos gyülekezet születéséhez járult hozzá, 1996-ban hozta létre a magyar Baptista Szeretetszolgálatot, amely vezetése alatt több kontinensen dolgozó, több ezer munkatársat és önkéntest foglalkoztató karitatív szervezetté nőtt, tizennyolcezer ellátottat gondozó és tizennégyezer diákot oktató országos szociális és oktatási intézményfenntartó lett.

Szenczy Sándornak kiemelkedő szerepe volt a magyarországi adományozási kultúra megteremtésében, többek között a Cipősdoboz akció és a Fogadj örökbe! gyermektámogatási programok révén.

Szenczy Sándort - számos más rangos elismerés mellett - 2015-ben Magyar Arany Érdemkereszttel is kitüntették.

Agresszív, gyorsan növekvő agydaganatot diagnosztizáltak nála

Mint sokan tudják Szenczy Sándor baptista lelkész, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke 2018. november elején az Amerikai Egyesült Államokban kritikus állapotban kórházba került, ahol egy agresszív, gyorsan növekvő agydaganattal diagnosztizálták. Az eredmények láttán egy intenzív kezelést (kemoterápia, és sugárkezelést) kezdtek meg nála.

A hír hallatán világszerte több ezer ember kezdett buzgó imádságba. 2018 december végén pedig csakis az Isteni csodának betudhatóan javulási folyamat kezdődött nála, ami napról napra erősebbé tette. Január elején derült ki, hogy az elvégzett MRI vizsgálatok jó irányú változást mutattak. A tumor növekedése megállt, inaktív lett. Sándor már szépen járt járókerettel, étvágya visszatért. Az orvos csodálkozva mondta: "Nem tudjuk, hogy mit tettek vele, de folytassák! Mi tudjuk, hogy Isten tette ezt!" Az orvosok a továbbiakban havi 5 kemoterápiás kezelést, és memória javító gyógyszert javasoltak.

Bár Sándor állapota javult a kezelés kezdetén 2018-ban, 2022. május 20-án elhunyt. Ezzel a fajta agresszív agydaganattal Magyarországon általában fél - egy évig élnek az emberek, komoly kezelések és műtétek mellett. Az amerikai kezelés hatásosabb volt mint a magyar átlagos ellátás, de ezt a fajta daganattípust általában sajnos még ott sem sikerül legyőzni. A rák ezen fajtájának oka egyelőre még ismeretlen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.