3 hónap alatt három ezren utaztak

7000 magyar kért beutazási kérelmet Amerikába

Összesen 7049 magyar állampolgár jelentkezését hagyták jóvá az elektronikus utasregisztrációs rendszerben (ESTA) az amerikai biztonsági hatóságok február 4-ig bezárólag - tájékoztatta Nemes Szabolcs washingtoni konzul kedden az MTI-t.

2009.02.18 07:28MTI

Az amerikai vízummentességi program kibővítésével tavaly november 17-e óta a magyarok is vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba, amihez azonban előzetesen, elektronikus úton engedélyért kell folyamodni az ESTA rendszerében.
 
A washingtoni belbiztonsági minisztérium adatsora szerint ebben a bő két és fél hónapban - november 17. és február 4. között - 3227 magyar utazott be az országba vízum nélkül, jóváhagyott ESTA-regisztrációval. 

A megszigorított - az előzetes utasregisztráció feltételével kiegészített - vízummentességi program előírásai január 12-től váltak egységesen kötelezővé a már korábban vízummentes státust élvező országok számára is (a programhoz újonnan csatlakozott államok első csoportja, köztük Magyarország esetében a szabályok már tavaly november 17. óta kötelezőek). 

Január 12. óta tehát elvben mind a 35 érintett ország polgárainak regisztráltatniuk kell magukat a beutazás előtt legalább 72 órával (kivéve az érvényes vízummal rendelkezőket). A belbiztonsági tárca statisztikája szerint tavaly augusztus 1. óta - amikortól az ESTA rendszert önkéntes alapon már igénybe lehetett venni - az amerikai vízummentességet élvező 23 EU-országból összesen 1,77 millió ESTA-regisztrációt hagytak jóvá, 3068 jelentkező kérelmét utasították el. 

A magyar jelentkezések közül 48-at utasítottak el. A vízummentességi program 35 országából naponta átlagosan 50 ezren kérnek regisztrációt. A jóváhagyási arány 99,55 százalékos, és a jelentkezők 98,44 százaléka szinte azonnal megkapja a jóváhagyást az on-line rendszerben. 

A vízummentességi program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban, a munkavállalóknak és a kint tanuló diákoknak továbbra is kell vízumot kérniük. Az ingyenes elektronikus regisztráció legfeljebb két évig érvényes. 

Bár a vízummentességi program szigorításáról és kibővítéséről szóló törvény előírja, az Egyesült Államok határvédelmi szervei még mindig nem építették ki az elektronikus utaskiléptetési rendszert. A belbiztonsági minisztériumból származó értesülés szerint a rendszer bevezetését idén nyárra tervezték, de a határidőt nem tudják tartani, a kilépő utasok regisztrálása így későbbre halasztódik. 

Az amerikai biztonsági hatóságoknak így továbbra sincsenek pontos adataik arról, hányan maradnak tartózkodási engedélyük lejárta után illegálisan az Egyesült Államokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.