Élelmiszerbiztonság
Szijjártó: stratégiai kérdéssé vált az élelmiszerellátás biztonsága
Fontos, hogy a szektor hatékonyan, biztonságosan és egészséges módon tudja kiszolgálni a hazai keresletet.
2022.03.19 05:30MTIAz elmúlt évek válságai nyomán az élelmiszerellátás biztonsága stratégiai, nemzetbiztonsági kérdéssé vált, ezért a kormány számos intézkedéssel támogatja az ágazatot - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Nyírbátorban.
A tárcavezető a baromfifeldolgozással foglalkozó Tranzit-Food Kft. beruházásainak bejelentésén hangsúlyozta, hogy "az élelmiszeripar működése, az önellátás képessége szó szerint életfontosságúvá vált egy-egy ország esetében".
Mint mondta, ezért a magyar élelmiszeripar jelentősége is rendkívüli mértékben megnőtt, fontos, hogy a szektor hatékonyan, biztonságosan és egészséges módon tudja kiszolgálni a hazai keresletet, illetve az exportpiacokon is sikeres tudjon lenni.
A Tranzit-Food Kft. 6,5 milliárd forint összértékű fejlesztéseihez az állam 2,7 milliárd forint támogatást nyújt, így hozzájárulva 166 új munkahely létrehozásához.
Szijjártó Péter rámutatott, hogy a beruházás nyomán a cégcsoportnál 15 millióról 25 millióra nő a csirkefeldolgozás éves volumene, ami csökkenti az importfüggőséget és javítja az exportteljesítményt.
Emlékeztetett rá, hogy az ukrajnai háborúra tekintettel a kormány előzetes bejelentési kötelezettséget vezetett be a gabonakivitelre. Aláhúzta, hogy az erről szóló döntésnél kizárólag a magyar emberek ellátásbiztonságát és az élelmiszeripar működőképességét vették figyelembe, ezek minden más lehetséges szempontot felülírtak.
Majd kiemelte, hogy a politikai támogatáson túl a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektornak szánt forrásokat is megnövelik, a cél, hogy 12,5 százalékról 80 százalékra emeljék az agrártámogatások nemzeti kiegészítésének mértékét. Így különböző forrásokból mintegy 9000 milliárd forint fog jutni a magyar agráriumnak a következő években, ami triplája a korábban rendelkezésre álló összegnek.
A miniszter ezt követően arról számolt be, hogy az élelmiszeripar teljesítménye a válság ellenére 2020-ban 7 százalékkal, tavaly 17 százalékkal, idén januárban pedig 34 százalékkal nőtt. Az ágazat termelési értéke 2021-ben 4500 milliárd forint körül volt.
Magyarország a baromfihús kivitelében 12. a világon, a kacsahús és a libahús tekintetében pedig a második a globális rangsorban - tájékoztatott.
Végül leszögezte: tavaly a francia-magyar kétoldalú kereskedelem értéke 8,7 milliárd euró volt, ebből a Franciaországba irányuló magyar export ötmilliárd eurót tett ki. Mindkét adat rekordnak számít.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 18:26 Villámáradás Texasban - újabb halálos áldozatokat találtak és több tucat eltűntet keresnek után
- 16:25 Megőrizte első helyét a BMW a prémium márkák mezőnyében
- 14:07 Hőség - zivatarokra és magas középhőmérsékletre kell készülni vasárnap
- 12:48 Rejtett örökség - náci múlttal rendelkező családok Európa elitjeiben
- 10:15 Beszakadt Gubacsi híd - díjmentesen lett a közösségi közlekedés
- 8:13 Az ország egyes részein 15-17 nappal nőtt a hőhullámos napok száma 1901 óta
- 6:11 Meteorológia: az elmúlt egy hétben 4 centimétert csökkent a Balaton átlagos vízállása
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06