Koronavírus-járvány

Elhunyt 176 beteg, 45 407 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Hazánkban is erősen terjed az omikron.

2022.01.31 09:15MTI

Magyarországon a beoltottak száma 6 363 112, közülük 6 101 699-en a második, 3 683 719-en pedig már a megerősítő harmadik oltást is megkapták. Az elmúlt három napban 45 407 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 553 405-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban meghalt 176 olyan, többségében idős, krónikus beteg, akinek volt pozitív Covid-tesztje, így az elhunytak száma 41 405-re emelkedett - közölte a hétvégi összesített adatokat a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 280 399, az aktív fertőzöttek száma 231 601-re emelkedett. Kórházban 3903 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 150-en vannak lélegeztetőgépen.

Az omikron és a február 15-étől életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amely februárban is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton folytatódik - írták a közleményben.

Kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg korábbi oltásukat.

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás után ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség.

Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

A kormányzati portál közölte: a negyedik oltás is már foglalható és kérhető, akár az oltási akciókban is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap. Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs - írták.

Kitértek arra, hogy azok az oltatlanok, akik a fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül, a betegségből történt felgyógyulás után olthatók.

Az átoltottság további növeléséért és a járvány újabb hullámai elleni védekezésért február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány - emlékeztettek.

Hangsúlyozták: csak az oltottaknak lesz érvényes az igazolványuk. Aki nincs beoltva, akkor sem lesz jogosult az oltási igazolványra, ha átesett a fertőzésen, az esetleg meglévő, a fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.

Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényességét - főszabály szerint - csak a harmadik oltás után hosszabbítják meg. Ha valaki két oltás után lesz fertőzött, a fertőzés igazolásától számított hat hónapig lesz érvényes az igazolványa. A harmadik oltás után az igazolvány korlátlan időre érvényes. A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás beadatása, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást - írták.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (277 926) és Pest megyében (216 821) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (88 141), Győr-Moson-Sopron (82 309), Hajdú-Bihar (81 331) és Szabolcs-Szatmár (79 819) és Bács-Kiskun megye (79 765). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (32 220).

Hatósági házi karanténban 24 157-en vannak, a mintavételek száma 10 071 349.

Forrás: koronavirus.gov.hu


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.