Klímapolitika

Áder János újabb öt magyar innovációt elevenít fel podcastjában

A kor környezeti kihívásaira kínálnak megoldásokat.

2022.01.25 01:30MTI

Áder János köztársasági elnök újabb öt olyan, korábban már ismertetett, a Planet Budapest 2021 rendezvényen bemutatott magyar innovációt elevenít fel hétfőn megjelent podcastjában, amely a kor környezeti kihívásaira kínál megoldásokat.

Az államfő elsőként a magyar vízipar múltjáról, jelenéről és jövőjéről szóló beszélgetésben Horváth Bálinttal, a Pureco Kft. ügyvezető igazgatójával elemzi az ágazat helyzetét.

Horváth Bálint arról beszélt, hogy vállalatuk szippantott szennyvizet tisztít olyan mértékűre, hogy az utána a felszíni befogadókba beengedve nem okoz fertőzést, nem károsítja a folyóvíz minőségét. Többi között Ghánában is létesítettek szennyvíztisztítót, és szakembereket küldtek az országba, hogy ott megtanítsák, hogyan kell üzemeltetni ezeket a telepeket - tette hozzá.

A szennyvíztisztítás új módszereiről és technológiájáról Bodnár Attila, az Organica társalapítója, elnökhelyettese elmondta: cégük újítása, hogy a tisztításban a hagyományosan alkalmazott mikroorganizmusok mellett magasabb rendű élőlények és növények is részt vesznek. Ez a megoldás hatékonyabb, kisebb helyigényű, és nem büdös, ezért akár a város közepén is üzemelhet - fűzte hozzá.

Az összeállításban újra hallható a VízŐr nevű, a talajnedvesség megőrzését segítő magyar fejlesztésű készítmény bemutatása. Vattay Antal, a WaterSoil Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a VízŐrre elsősorban a világ azon területein van szükség, ahol nagy probléma a vízhiány, ugyanakkor használata Magyarországon is indokolt lehet, száz éve ugyanis lényegesen magasabb volt a talajok szervesanyag tartalma és vízmegtartó képessége, de a modern gazdálkodás ebben jelentős károkat okozott. A technológiával Magyarországon ötven százalékkal csökkenthető az öntözés mértéke - emelte ki.

Vaszkó Gábor, a Civita Group Zrt. társtulajdonosa és vezetője az egyszer használatos műanyag eszközök kiváltásának új lehetőségéről, a kukoricából készült ehető tányérról, pohárról beszél az adásban. A cégvezető jelezte, hogy az egyszer használatos műanyagok helyettesítésére a kukorica feldolgozásakor keletkező melléktermékeket használják.

A piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti terheléssel gyártható és üzemeltethető légi járműveket készítő magyar vállalkozás bemutatkozása is szerepel az adásban. Tarány Gábor, a Magnus Aircraft Zrt. elnöke elmondta, társaságuk könnyű, kompozit anyagból készült repülőket gyárt, amelyek fenntartása ötödébe kerül a hasonló méretű repülőknek. Kiemelte: jelentős környezetiszennyezés-csökkentés érhető el azzal, hogy gépeik fogyasztása kevesebb mint a felét teszi ki a Cessna márkájú gépekének. Emellett a Magnus repülőgépeknek a gyártásnál is jelentősen kisebb a környezeti lábnyoma, hiszen a kompozit előállítása kevesebb energiát igényel és azt is majdnem teljesen megújuló forrásokból nyerik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.