Kormány

10 évig nem nyilvánosak az operatív törzs döntései és dokumentumai

Azt sem tudni, hogy készül-e egyáltalán szószerinti jegyzőkönyv az ülésekről.

2022.01.12 16:15ma.hu

Nem világos, hogy készül-e szószerinti jegyzőkönyv az operatív törzs üléseiről, és nem tudni, hogy ezeken hányszor, és miről szavaztak - írta meg a hvg.hu, az általuk indított közérdekű adatigénylés alapján.

A lap azt is megjegyzi, hogy az üléseken ismertetett helyzetértékelések, álláspontok, az egyes döntéseket, javaslatokat megalapozó adatok, számítások és elemzések, továbbá az is, hogy ki, miről és hogyan szavazott, mind olyan részlet, ami a sajtó és a közvélemény számára nem ismerhető meg.

A lapnak ugyanis Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a hvg.hu közérdekű adatigénylésére azt írta:

"Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak."

A lap megjegyzi, hogy a dokumentumok kiadását megtagadó döntés indoklása az információszabadságról szóló törvény azon paragrafusára hivatkozik, miszerint minden döntés-előkészítőnek minősíthető adat alapvetően tíz évig nem nyilvános.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.