Környezetvédelem

Áder János a közlekedés környezeti lábnyomának csökkentéséről beszélgetett podcastjában

Az Európai Unióban és Magyarországon is csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt 25-30 évben, ugyanakkor a közlekedés kibocsátása mind az unióban, mind Magyarországon jelentősen nőtt.

2021.11.23 00:30MTI

Áder János hétfőn közzétett podcastjában hangsúlyozta, hogy csökkenteni kell a közlekedés környezeti lábnyomát. Az Európai Unióban és Magyarországon is csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt 25-30 évben, ugyanakkor a közlekedés kibocsátása mind az unióban, mind Magyarországon jelentősen nőtt.

Áder János köztársasági elnök Kőszegi Dániellel, az Electromega Kft. tulajdonosával beszélgetett egyebek mellett az elektromos meghajtású kukásautók használatának lehetőségéről. A jövő ezeké az elektromos autóké - mutatott rá.

"Ha komolyan vesszük a 2050-es klímasemlegességi célt, akkor a közlekedés kibocsátását, környezeti lábnyomát jelentősen csökkenteni kell; ezért alapvetően fontos, hogy nemcsak a személyautók, hanem a teherszállításban, fuvarozásban részt vevő járművek esetében is az elektromos meghajtás minél hamarabb általános legyen" - fogalmazott Áder János.

Kőszegi Dániel a társaság fejlesztését ismertetve elmondta: az elektromos meghajtású kukásautó használatakor nincs károsanyag-kibocsátás. A jármű egy teljes műszakot végig tud dolgozni egy töltéssel.

Az elektromos kukásautó ára majdnem a duplája, mint a dízelé, ugyanakkor a megtérülése 6-8 év között van, az elektromos jármű esetében az üzemanyag és a szervizelés költsége is lényegesen olcsóbb - jelezte az Electromega Kft. tulajdonosa.

Elmondta azt is, hogy a nagy össztömegű járművekre koncentrálnak, nemcsak kukásutókra, hanem például kamionokra.

Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy az elektromos járművek esetében meg is termelhető az üzemanyag napelemekkel, valamint a járművek működése összehasonlíthatatlanul kevesebb zajjal és légszennyezéssel jár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.