Gyurcsány Ferenc támadása a Magyar Hírlap ellen

Gyurcsány kontra Bayer Zsolt - létezik a cigánybűnözés, vagy sem?

Betelt a pohár. Nemcsak Bayer Zsoltnál, de Gyurcsány Ferencnél is. A publicistánál a veszprémi gyilkosság vágta ki a biztosítékot, a miniszterelnököt pedig Bayer Zsolt cigánybűnözésről írt sorai gerjesztették haragra.

2009.02.11 08:53Baal, ma.hu

A Munkáspárt szerint Bayer uszított. Gyurcsány Ferenc felszólította valamennyi állami intézményt és állami tulajdonú vállalatot, hogy szüntesse meg a Magyar Hírlap előfizetését. A kormányfő emellett arra utasította az érintett állami vállalatokat, hogy szüntessék be a fizetett hirdetések és a reklámok megjelentetését a lapban.

S hogy mi váltotta ki a leírt lépéseket? Bayer Zsolt Magyar Hírlapban megjelent publicisztikája Marian Cozma veszprémi kézilabdázó meggyilkolása kapcsán arra szólítja fel a magyar romákat, hogy adják fel a körülöttük élő cigány származású bűnözőket, míg az MSZP-től és az SZDSZ-től azt követeli: kérjenek bocsánatot eddigi kisebbségi politikájukért.

A publicista emellett azt is állítja, hogy megélhetési bűnözés nincs, azonban cigánybűnözés igen.

Gyurcsány Ferenc felháborodhat Bayer Zsolt sorain. Fel is háborodhat. Joga van hozzá. Sőt, le is mondhatja előfizetését, és dönthet úgy: soha többé kézbe nem veszi a lap egyetlen példányát sem.

Magánemberként és miniszterelnökként is dönthet így. De vajon hatalmával visszaélve, kormányfőként utasíthat állami vállalatokat arra, mire fizessenek elő, vagy éppen hol hirdessenek? Demokráciában ez lenne a módi?

1989 előtt nem volt ritka esemény, hatalomnak nem tetsző emberek ellehetetlenítése, de a Lajtán túl másképp kezelik az ilyen helyzeteket. Egy biztos, az utóbbi időszakban napirendre került a cigányság által elkövetett bűnesetek véleményezése.

A miskolci rendőrkapitány kijelentései nem minősültek annak. Bayer Zsolt sorai igen.

A Fidesz elnöksége éppen kedd este adta ki közleményét, melyben úgy fogalmaznak, „itt az ideje az őszinte egyenes beszédnek. Ki kell mondani: a cigány származású emberek által elkövetett súlyos bűncselekmények száma aggasztó módon növekszik.” Vajon a legnagyobb ellenzéki párt, illetve tagjai milyen retorzióktól tartsanak ezek után?

Tűzparancsot a rendőröknek?

A publicisztika a Munkáspárt 2006 parlamenten kívüli párt apparátusát is mozgásba lendítette. A Thürmer féle politikai tömörülésből kiváló MSZP-közeli csapat büntető feljelentést tett Bayer Zsolt és a Magyar Hírlap ellen az "uszító cikke" miatt. "Nem engedhetjük meg, hogy bárki is embertársaink megölésére buzdítson, tovább növelve ezzel a társadalmi robbanás veszélyét" – olvasható a párt elnöksége által kiadott közleményben.

Feltehetőleg az alábbi sorok váltották ki a feljelentést: „Ezzel párhuzamosan a rendőrök kapjanak tűzparancsot, ha bármilyen támadás éri őket, miközben munkájukat végzik. Rendőrt soha többé ne lehessen meghurcolni azért, mert kimondta az igazat, vagy mert a munkáját végezte.

A határozott bayeri felvetés azért is érdekes, mert 2006-ban éppen a rendőri brutalitás okán írt több publicisztikát. Akkor éppen a jogtalan fegyverhasználatot rótta fel a rendőröknek, akik több súlyos sérülést okoztak a tüntetők között. A publicista akkor rendőrállamot emlegetett, most pedig éppen az erélyes rendőri fellépést kéri számon.

Egyébként jogosan, elég csak arra a heves megyei hírre gondolni, mikor egy rendőrjárőrt egy tömegverekedéshez hívták ki telefonon a Dankó Pista utcába. A helyszínre érkező járőrkocsit azonban körbevette a tömeg, majd egy néhány nappal korábbi intézkedés miatt kérdőre vonták a rendőröket, akik korábban egy körözött személyt kerestek a környéken.

Az indexveszprém tudósítói is érdekes élményekkel lettek gazdagabbak, mikor a veszprémi gyilkosság után Enyingre látogattak, ahol eképp fogadták őket: Maga csak ne sokat kérdezősködjön, mert úgy jár mint a leszúrt kézilabdázó. Itt olyan roma hadsereg van, hogy attól még a helyi rendőrök is félnek, egyikük szájába már dugtak pisztolyt, pedig csak igazoltatott egy vasakkal megrakott autót.

Vajon ezek után is jogtalannak tűnik a felvetés?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.