Családpolitika

Novák: egyre több segítséget kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik

Magyarországon mintegy négyezer gyermek él 1-es típusú diabétesszel.

2021.10.15 09:48MTI

Egyre több segítséget kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Facebook-oldalán.

Novák Katalin a videóban azt mondta, hogy Magyarországon mintegy négyezer gyermek él 1-es típusú diabétesszel. Nekik sok mindenre oda kell figyelniük, például a sportolásra, az étkezésre, de a holdállás és a hormonok is befolyásolják a vércukorszintjüket, ezért ellátásuk állandó odafigyelést igényel a szülőktől - emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy a kormány szeretné könnyebbé tenni az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő családok életét, ezért 98 százalékos támogatást ad a korszerű inzulinpumpákhoz, támogatottan kaphatják meg a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort is, és indokolt esetben az egyik szülő gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosult.

A gyermekek étkeztetésénél új szabályokat vezettek be: fel kell tüntetni az ételek szénhidráttartalmát, és a közétkeztetésben figyelemmel kell lenni a gyerekek étkezési igényeire - mondta.

Hozzátette: a kormány segíti a diabéteszes gyerekek nyári táborozását, támogatja a velük foglalkozó civil szervezeteket és fejleszti a diabéteszcentrumokat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.